Njemačka razmišlja o kupovini tenkova

Njemačka razmišlja o kupovini tenkova

Foto: Bundeswehr

NJEMAČKA razmišlja o kupovini tenkova uslijed pogoršavanja odnosa između Europske unije i Rusije. Na vrhuncu Hladnog rata u 1980-im godinama Zapadna Njemačka je imala više od 3,500 tenkova, danas ih ima tek 225.

"Kopnena obrana i obrana našeg savezništva su uvijek bile važna zadaća njemačke vojske, a ta je zadaća postala još važnijom u posljednjih godinu dana," rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Jens Flossdorf.

"NATO je postavio nove ciljeve fleksibilnosti i brzog djelovanja. Zbog toga proučavamo kakva bi modernizacija i revizija ponajbolje odgovarala našim postojećim strukturama".

Njemačka odluka da posegne za takozvanim "dinamičnim menadžmentom" vojne opreme koji podrazumijeva razmjenu tenkova i teške opreme između različitih postrojbi izaziva sve veći podsmjeh unutar i izvan vojske zbog čega zakonodavci s lijeva i desna pozivaju na modernizaciju, piše Reuters.

> NATO: Njemačke postrojbe za brzo razmještanje "ratuju metlama"

"Mi sebi ne možemo dopustiti strukturnu prazninu s obzirom na postojeću sigurnosnu situaciju", rekao je socijaldemokrat Peter Bartels koji predlaže da se broj aktivnih tenkova Leopard 2 zaokruži na 300 i da se poništi raskidanje ugovora o narudžbi 50 tenkova tipa Puma.

Zapadne službe sigurnosti razmatraju scenarij u kojem bi brojna ruska populacija u baltičkim državama organizirala ustanak uz potporu Kremlja, kao što se to dogodilo na istoku Ukrajine. NATO bi u takvom slučaju bio prisiljen osigurati dvije tisuće kilometara dugačku granicu. Visoki dužnosnici njemačke vojske kažu da brojka od 225 tenkova nije dovoljna za takvu zadaću.

Britanski ministar obrane Michael Fallon je Putina opisao kao "realnu i neposrednu prijetnju" Estoniji, Litvi i Latviji, rekavši da se NATO priprema za suzbijanje bilo kakve agresije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara