Putin uživa "fiktivnu" podršku 86 posto građana

Putin uživa "fiktivnu" podršku 86 posto građana

Foto: Hina

CNN PROPITKUJE točnost anketa prema kojima ruski predsjednik Vladimir Putin usprkos ekonomskim nedaćama i diplomatskoj izolaciji uživa sve snažniju podršku građana.

Prema posljednjoj anketi Levada centra koji se opisuje kao nezavisna i nevladina organizacija za istraživanje javnog mišljenja, potpora predsjedniku je u veljači porasla za jedan posto u odnosu na siječanj i iznosi 86 posto.

Ben Judah, autor knjige "Krhko carstvo: Kako se Rusija zaljubila i odljubila od Vladimira Putina", tvrdi da su navedene brojke fiktivne.

"Taj je postotak izmišljen," rekao je Judah za CNN. "Ispitivanje javnog mijenja se može provesti jedino u demokraciji sa slobodnim tiskom. U zemlji u kojoj nema slobodnih medija, gdje se ljudi hapse zbog izražavanja mišljenja i gdje je istina skrivena, gdje su gotovo svi mediji pod kontrolom države – kad anketar u takvoj zemlji nazove ljude i pita: 'Halo, odobravate li politiku Vladimira Putina', odgovor je nadmoćno 'da'".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Takve ankete nisu ankete o odobravanju, već ankete o strahu," objašnjava svoj stav Judah.Suprotno gledište nudi Henry Hale, profesor međunarodnih odnosa sa Sveučilišta George Washington specijaliziran za Rusiju. Prema njegovom mišljenju, ankete reflektiraju stvarnost i popularnu podršku Putinu.

"Ja ne mislim da Rusi uistinu skrivaju svoje osjećaje," rekao je Hale za CNN i dodao da ankete ukazuju na širinu, ali ne i dubinu potpore Putinu.  

Medijska propaganda pritom igra ključnu ulogu, ocjenjuje Hale i kao primjer navodi portretiranje događaja u Ukrajini kao fašističko preuzimanje vlasti koje ugrožava rusku populaciju. Iz perspektive ruskih građana, koja je temeljena na medijskoj propagandi, aneksija Krima predstavlja "spasilačku misiju", ilustrira Hale.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara