Predstavljen projekt za bolju kontrolu tijeka EU novca

Ilustracija: Shutterstock

U PREDSTAVNIŠTVU Europske komisije u Zagrebu obilježeno je otvaranje IPA twinning projekta "Jačanje stručnosti unutarnjih revizora u javnom sektoru RH".

Svrha projekta je jačanja mehanizama unutarnje kontrole i sprečavanju prijevara i zlouporaba u korištenju Kohezijskog i strukturnih fondova u skladu s najboljim praksama Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska je u korištenju pretpristupnih fondova pokazala dosta dobru disciplinu, jer došlo je gotovo do minimalnih prijava, ne samo od unutarnje revizije, nego i Komisijine strane, odnosno OLAF-a koji je ekvivalent USKOK-u, istaknuo je šef predstavništva EK Branko Baričević. ''Nadamo se da će i u drugom dijelu, kada bude koristila tzv. velika sredstva kohezijskih i strukturnih fondova isto tako imati već izgrađene unutarnje sustave koji će u znatnoj mjeri pomoći da ti novci odu na prave adrese'', rekao je Baričević.

Predstavništvo Komisije i Transparency Internationala u Zagrebu su ovih dana dali prikaz najboljih praksi u korištenju europskih fondova i načina sprečavanja prijevara i pronevjera. ''Ovo što ćemo danas započeti je zahvaljujući hrvatskoj Vladi, odnosno Ministarstvu financija, i litvanskom Ministarstvu financija koje će prenijeti tu najbolju praksu. A Komisija je financijski poduprla cijeli projekt''.

Krajnji je cilj i bolje povlačenje eu sredstava. ''Dakle, da će svakako ta iskoristivost biti znatno bolja ako budemo imali i dobre mehanizme unutarnje kontrole. Hrvatska je dosada imala dobre rezultate, koji su na neki način i pretpostavka dobroj apsorpciji. Jer neće se moći apsorbirati ako bude novac odlazi na krive adrese'', zaključio je šef hrvatskog predstavništva Komisije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara