Split Pride: Policija poziva na odgovorno ponašanje

Foto: Facebook

OVE SUBOTE sa splitskog Đardina krenut će četvrta po redu povorka Split Pride, na kojoj se očekuje dolazak aktivista iz Hrvatske i susjednih zemalja, a splitska policija, koja je u tri dosadašnje godine zbog nasilja i diskriminacije prijavila 27 osoba, sve poziva na krajnje odgovorno ponašanje.

Okupljanje će trajati dva sata nakon čega će povorka krenuti iz Đardina ulicom Kralja Tomislava, Marmontovom ulicom, Rivom, ulicom Marka Marulića te Narodnim trgom preko Bosanske ulice natrag do Đardina, gdje će se održati Split Pride program, koji se do sada održavao na rivi.

U tri dosadašnja Split Pridea policija je zbog nasilničkog ponašanja, rasne i druge diskriminacije te sprječavanja policajaca u obavljanju dužnosti prijavila ukupno 27 osoba, od čega njih čak 25 u 2011., prvoj godini splitskog Pridea kada su zabilježeni i najveći sukobi.

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo objavilo je kako su 2011. zbog nasilničkog ponašanja kazneno bile prijavljene 22 osobe, dvije za rasnu i drugu diskriminaciju te jedna zbog sprječavanja policije u obavljanju dužnosti. Protiv 18 osoba podneseni su optužni prijedlozi, a Općinski sud do kraja svibnja ove godine za sve je donio osuđujuće presude.

Njih 14 uvjetno je osuđeno, trojica su kaznu zamijenila radom za opće dobro, dok je jednom mlađem punoljetniku izrečena posebna obveza po Zakonu o sudovima za mladež. Trojici kazneno prijavljenih maloljetnika je izrečena odgojna mjera, a prema jednom je postupak još uvijek u tijeku. Novčano je kažnjen i nasilnik zbog prekršaja prema Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Lani je splitsko tužiteljstvo zaprimilo kaznene prijave zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju protiv jedne punoljetne osobe i jednog mlađeg punoljetnika. Protiv punoljetnoga je u tijeku istraga te je poslana zamolba za pružanje pravne pomoći radi njegova ispitivanja, budući da ne prebiva u Hrvatskoj. Protiv mlađeg punoljetnika neće se pokretati kazneni postupak, a protiv obojice je pokrenut prekršajni postupak prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije, te se još očekuje prvostupanjska presuda.

Splitska policija i ove godine sve građane poziva na krajnje odgovorno ponašanje te izbjegavanje bilo kakvih sukoba ili napada na LGBT osobe.

HNS podupire Split Pride: Nema nepotrebnih događaja kad se bori za ljudska prava

Splitski HNS pozvao je svoje članstvo te sve sugrađane da se u subotu, 7. lipnja pridruže četvrtom Split Prideu i daju potporu ravnopravnijem položaju LGTB osoba u hrvatskom društvu, a neistinama i obmanjivanjem javnosti ocijenili su poruke da je takav događaj nepotreban.

"Kad se radi o borbi za ljudska prava, niti jedan događaj ne može biti nepotreban. Griješe oni koji smatraju da pripadnici LGBT zajednice traže veća prava te svojim homofobnim istupima pozivaju javnost na bunt protiv, ne samo protiv pripadnika LGBT zajednice, već i onih građana koji smatraju da svi ljudi trebaju imati jednaka prava", ističu splitski HNS-ovci u priopćenju.

Najnižom civilizacijskom razinom koju građani jedne europske države mogu imati ocjenjuju poruke iz splitskoga HDZ-a kako bi organizatori Split Pridea svoju paradu trebali održati u zatvorenom prostoru, a ne na gradskim ulicama. HDZ-ovci, naime, navode kako se u našoj kulturnoj tradiciji i prakticiranju javnog morala seksualnost ne pokazuje i ne demonstrira po trgovima i ulicama.

"Ti 'prosvjednici' ističu i izdašno financiranje ove manifestacije na račun građana koji plaćaju poreze, prireze i ostale namete, a zaboravljaju da SVI građani, dakle i pripadnici LGBT zajednice, kao i građani koji podupiru jednaka prava za sve, plaćaju te iste poreze, prireze i ostale namete, a koji se koriste za osiguranje rada raznoraznih udruga u koje spadaju političke stranke, religijske organizacije, sportski klubovi i njihove manifestacije", poručuju u HNS-u.

Pitaju treba li zato zabraniti sva događanja, sve manifestacije, sve sportske utakmice, "zabraniti život, ljude..., kako bi pojedinci koji Gay Pride smatraju nepotrebnom manifestacijom bili u svom malom svijetu zadovoljni".

"Nemojmo dozvoliti da nas pojedinci iz HDZ-a podijele, jer to samo može biti na štetu grada i postignute civilizacijske razine tolerancije koja je jedino mjerilo razvoja demokracije društva", zaključuju HNS-ovci u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara