Stožer za obranu Rive pod istragom: Pozvani na obavijesni razgovor, a ne samo dogovor?

Foto: Vojko Bašić/Cropix

ČLANOVI Stožera za obranu splitske Rive od gay parade požalili su se Indexu da su danas zapravo pozvani na obavijesni razgovor zbog sumnje u kazneno djelo sprječavanja okupljanja. Kažu da im je iz policije priopćeno da postupaju po nalogu Državnog odvjetništva.

Članovi Stožera Marko Džaja i Gordan Sladoljev u Policijskoj upravi proveli su više od dva sata i nažalost nisu bili dostupni za komentar. Danas im je, inače, priopćeno da nisu na vrijeme podnijeli svoj zahtjev za antigay paradu te da do sutra u 16 sati trebaju izabrati alternativnu rutu za svoje okupljanje te objasniti koji su osnovi sazivanja skupa po hitnoj proceduri kada se već mjesecima zna da će se Pride održati 9. lipnja. 

Stožer prijavio 200 sudionika, računaju na 10 tisuća Splićana 

Čini se, ipak, da nije sve ostalo samo na dogovorima oko mjesta prosvjedovanja protiv drugog splitskog Gay Pridea, jer su se najave članova Stožera kako će tijelima braniti rivu sasvim ozbiljno shvatile. U prijavi okupljanja naveli su 200 sudionika, no računaju na znatno veću podršku sugrađana. Priželjkuju da ih podrži 10 tisuća Splićana. Brojka vjerojatno nije "puknuta" iz glave, već ima neko uporište.

DORH naložio policiji da postupa u skladu sa ovlastima

U splitskom državnom odvjetništvu demantiraju da su naložili policiji obavijesni razgovor sa članovima Stožera te navode da su samo zatražili da policija postupi u skladu sa svojim ovlastima te da utvrdi je li u medijskim istupima članova Stožera ima elemenata prekršajnog ili kaznenog djela.

Policija u koordinaciji s Državnim odvjetništvom postupa već neko vrijeme. Kako je Index izvijestio, MUP drži pod prismotrom ekstremnu grupaciju Hajdukovih navijača jer su se pojavile informacije kako se spremaju Molotovljevi kokteli. SOA je, podsjetimo, splitski Pride označila događajem od najvećeg sigurnosnog rizika u posljednjih 10 godina.

Subotnju paradu ponosa pohodit će brojni europski izaslanici, istaknuti intelektualci te članovi Milanovićeve Vlade. Gotovo 900 policajaca sasvim izvjesno očekuje sukob s Kerumovim komunalnim redarima, Stožerom i njihovim simpatizerima. Svi se nadaju da se neće ponoviti scene lanjskog nasilja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara