Talijanka Federica Mogherini postala nova šefica europske diplomacije

Foto: Hina

ZA NOVU visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politiku, svojevrsnu šeficu europske diplomacije u subotu je izabrana Federica Mogherini, koja je ove godine postala najmlađa ministrica vanjskih poslova u povijesti Italije.

Rođena je 16. lipnja 1973. godine u Rimu. Otac joj je režiser Flavio Mogherini.

Od 2008. godine kada je izabrana u talijanski parlament ostvarila je strelovitu političku karijeru. U veljači ove godine ušla je u vladu premijera Mattea Renzija kao najmlađa ministrica vanjskih poslova Talijanske Republike.

Diplomirala je političke znanosti na rimskom sveučilištu Sapienza na temu islama i politike. Tečno govori engleski i francuski, a služi se i španjolskim.

Mogherini se kao najizgledniji kandidat spominjala i na prethodnom summitu

Politički život počela je pridruživanjem mladim komunistima, a 2007. ušla je u vodstvo Demokratske stranke (lijevi centar).

Njezin izbor se može smatrati velikom pobjedom premijera Mattea Renzija, koji se pokušava nametnuti kao vodeći predstavnik nove generacije europskih političara. Renzijeva stranka ostvarila je veliku pobjedu na izborima za Europski parlament u svibnju s 40,8 posto osvojenih glasova, čime je Demokratska stranka postala prva stranka europske ljevice.

Renzijevo inzistiranje na njezinu imenovanju na kraju se isplatilo. Mogherini se kao najizgledniji kandidat spominjala i na prethodnom summitu, održanom 16. lipnja na kojem se čelnici EU-a nisu suglasili o njezinu imenovanju, ponajprije zbog protivljenja nekih zemalja srednje i istočne Europe.

Te zemlje zamjeraju talijanskoj ministrici premekano stajalište prema Rusiji, ali je ta zapreka prevladana pošto je postignuta suglasnost oko imenovanja Donalda Tuska za predsjednika Europskog vijeća.

Tandem Tusk-Mogherini predstavlja političku, zemljopisnu i spolnu ravnotežu u vodstvu u europskim institucijama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara