U Zagrebu akcija "Dan ljubaznosti u prometu"

U Zagrebu akcija "Dan ljubaznosti u prometu"

Foto: Arhiva

SLUŽBA za sigurnost cestovnog prometa PU zagrebačke u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, AK Siget i Školom za cestovni promet po osamnaesti put organizira akciju "Dan ljubaznosti u prometu". Cilj je poticanje tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima. Sama akcija se održava povodom dana Grada Zagreba.

Danas od 10 do 14 sati, šezdesetak učenika Škole za cestovni promet na dvadeset pješačkih prijelaza u gradu Zagrebu nadzirat će poštivanje prednosti pješaka na pješačkim prijelazima. Od vozača se očekuje da se zaustave ispred pješačkih prijelaza i rukom daju znak pješacima da prijeđu preko ceste. Ta gesta ima značenje: "Ja sam vas vidio i izvolite, prijeđite cestu". S druge strane, pješaci se potiču da se vozačima zahvale ili naklonom glave kažu: "Hvala" ili da se osmjehnu. Krajnji cilj akcije je osjećati se sigurnije i ugodnije u gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U proteklih 17 godina vidljiva je tendencija povećavanja broja savjesnih vozača, odnosno vozača koji su poštivali prednost pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu.

Na posebnim obrascima bilježit će se registarske oznake savjesnih vozača na osnovu kojih će 10 vozača  biti nagrađeni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara