Ustavni sud: Roditelji, morate cijepiti svoju djecu

Foto: Guliver Image / Getty Images (Ilustracija)

RODITELJI moraju cijepiti svoju djecu, odlučio je Ustavni sud RH. Raspravu o ocjeni ustavnosti obveznog cijepljenja Ustavni je sud pokrenuo temeljem prijedloga bračnog para Gašprotić iz Gračišća i udruge Život ili cijepljenje iz Zagreba.

Suci Ustavnog suda zaključili su da samostalno odlučivanje hoće li cijepiti svoju djecu nije ustavno pravo roditelja. U rješenju Ustavnog suda stoji da je pravo djece na zdravlje važnije od prava roditelja na izbor.

Ministarstvo zdravlja Ustavnom sudu dostavilo je mišljenje u kojem stoji da je cijepljenje medicinsko pitanje, a ne pitanje slobode savjesti ili uvjerenja. Takvo su tumačenje suci prihvatili. Liječnička struka, naime, smatra da je cijepljenje najsigurnija i najdjelotvornija mjera u sprečavanju infektivnih bolesti.

Bračni par Gašprotić i udruga Život ili cijepljenje u svom zahtjevu naveli su da cjepivo može imati negativne utjecaje na zdravlje. Također tvrde da se djeca koju roditelji nisu cijepili diskriminiraju, odnosno da im se ne dopušta ulazak u vrtić.

Sud je, prihvativši mišljenje Ministarstva zdravlja, potvrdio da su nuspojave cijepljenja moguće, ali i istaknuo da se iste javljaju vrlo rijetko.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara