Varaždin ipak neće postati hrvatski Napulj

Foto: Željko Hajdinjak / Cropix

VARAŽDIN ipak neće doživjeti sudbinu Napulja zatrpanog smećem jer će se komunalni otpad do daljnjega odvoziti na dosadašnju lokaciju u Brezju, gdje se balirani otpad gomila od 2005. godine.

Rješenje, barem za novonastali otpad, pronađeno je u posljednji trenutak jer upravo sutra treba početi primjena zabrane baliranja i odlaganja otpada na ilegalnoj lokaciji u Brezju, koju je donijelo Ministarstvo zaštite okoliša.

No, budući da je Grad ostao bez mogućnosti odlaganja otpada u općini Davor jer je već postignuti dogovor, kako kaže gradonačelnik Goran Habuš, navodno miniran, Ministarstvo je odgodilo primjenu već donesenog rješenja o zabrani baliranja, pod uvjetom da se hitno raspiše natječaj za zbrinjavanje novonastalog otpada. To ćemo učiniti danas ili sutra, kaže gradonačelnik Habuš.

"Kada to učinimo, Ministarstvo će prolongirati taj rok zabrane baliranja tako dugo dok traje natječaj. Isto tako, s njima je dogovoreno da će najvjerojatnije oni raspisati natječaj, odnosno sukladno svojim mogućnostima i rješenju iz 2007. godine odrediti tko će i na koji način zbrinuti bale i to onda naložiti Gradu, a u to će se uključiti i Fond za zaštitu okoliša s 40 posto", istaknuo je Habuš.

"Želi nas se ucijeniti"

S druge strane ostaje otvoreno pitanje odnosa između Grada i T7 Visa - tvrtke u vlasništvu tajkuna Davora Patafte, s kojim je ugovor o zbrinjavanju otpada potpisao bivši gradonačelnik Ivan Čehok. "U javnosti se želi stvoriti dojam da je rješenje T7 Visa jedino moguće, što nije istina. Želi nas se ucijeniti, što se i uspjelo kod dijela vijećnika", tvrdi Habuš.

"Gradom kruže glasine i o kupovini vijećnika da bi do toga došlo. Ja ne želim tvrditi da je to točno, ali takve glasine kruže gradom", rekao je gradonačelnik.

Još je jednom ponovljeno da Grad ne želi zbrinjavanje otpada povjeriti T7 Visu jer je ugovor pod istragom USKOK-a i svako postupanje u skladu s njim, bilo bi štetno za Grad.

"Da smo dobili bilo kakvu konkretnu ponudu, tada bi sjeli s njihovim i našim odvjetnicima i vidjeli je li to uopće moguće odraditi i tražili vrlo vjerojatno mišljenje ili od Ministarstva pravosuđa ili Državnog odvjetništva što bilo kakvo zadiranje u taj ugovor znači", pojasnio je Habuš.

Što je počelo nezakonito, ne može završiti zakonito

Prijedlog 15 vijećnika o zbrinjavanju otpada u Gradu zapravo smatraju prijedlogom T7 Visa i tvrde da je nezakonit jer predviđa da se iz gradskog proračuna za zbrinjavanje otpada plati dodatnih 60 milijuna kuna, no zbrinjavanje otpada po zakonu plaćaju građani, kaže pročelnik za komunalne djelatnosti Vlado Vlašić.

"Taj posao, koji je započet na nezakonit način, ne može se završiti na zakonit način i to je direktno traženje T7 grupe i na otvoreno pitanje misle li oni to, njihov odgovor je pa mora li sve biti po zakonu", istaknuo je Vlašić.

Ministarstvo zaštite okoliša će temeljem ponuda koje će dobiti na natječaju, odabrati tvrtku za zbrinjavanje otpada, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uključit će se u financiranje s 40 posto iznosa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara