Bandić se razmeće tuđim parama: "Ako vlada ne poveća plaće učiteljima, mi ćemo"

Bandić se razmeće tuđim parama:  "Ako vlada ne poveća plaće učiteljima, mi ćemo"
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

VIŠESTRUKI USKOK-ov optuženik i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić najavio je da će ako vlada ne prihvati prijedlog za 17-postotno povećanje plaća učitelja i nastavnika, u Zagrebu povećati plaće za 700 učitelja produženog boravka i tjelesnog odgoja u programu Vikendom u sportske dvorane.       

Učiteljima će se time povećati plaća do razine kakvu imaju obrazovani odgajatelji i stručni suradnici u dječjim vrtićima Grada Zagreba, rekao je Bandić na konferenciji za novinare u stranci.  

Bandić kupuje političke bodove tuđim parama

"Ukoliko ne bude sluha u resornom Ministarstvu, ukoliko Vlada ne prihvati naš prijedlog koji je 'raison d’être' (smisao postojanja) hrvatskog obrazovanja i europskih standarda u koje se kunem, onda ćemo mi to sami napraviti u Gradu Zagrebu. Pa makar na ono na što možemo utjecati ćemo im isplatiti. To će koštati osam milijuna kuna, pa onda bih ja volio vidjeti ministricu neka objasni u zbornici da postoje dvije vrste ljudi, učitelja i nastavnika, jednih koji će primati 17 posto veću plaću, ovih 700 u Zagrebu i onih 67.000 koji će primati manju plaću", istaknuo je Bandić na konferenciji za novinare na temu "Model Stranke rada i solidarnosti za povećanje plaća u obrazovanju". Podsjetio je kako su u njegovoj stranci 12. kolovoza apelirali da to naprave, ali je prošlo skoro mjesec dana i ništa se nije dogodilo, a nastava počinje u ponedjeljak.  

Bandić je podsjetio kako ih je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pitala koliko bi iznosilo predloženo povećanje od 17 posto plaća učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama te su, "kako bi stali na kraj bespotrebnoj polemici, sami potražili tu informaciju".

"U osnovnim školama za plaće zaposlenih se izdvaja 4,7 milijardi kuna bruto. U srednjim školama za plaće zaposlenih se izdvaja 2,6 milijardi kuna bruto. Uz povećanje od 17 posto kako bi plaće bile iste plaćama u Zagrebu trebalo bi izdvojiti dodatnu jednu milijardu i 240 milijuna kuna. To bi značilo da se umjesto dosadašnjih 7,3 milijarde kuna u proračunu Republike Hrvatske za 2020. treba izdvojiti nešto više od 8 milijardi kuna", rekao je Bandić.

Drugim riječima, Bandić se tuđim novcem prepucava s ministricom Divjak s kojom je već dulje u sukobu i kupuje političke bodove, što radi već 19 godina, koliko je na čelu Zagreba. 

"Tko se zadnji smije, najslađe se smije"

Upitan je li bio pozvan na koalicijski sastanak u petak i što misli, treba li predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ostati u koaliciji, Bandić odgovara da su "oni uvijek pozvani na sastanak i uvijek netko ode", u petak je to bio zastupnik Vladimir Bilek. "Kad je nešto izuzetno važno, onda se čujem s premijerom (...), uvijek se odazovemo sastanku koji ima glavu i rep", rekao je Bandić. 

Vezano za Pupovca i njegove izjave, Bandić kaže da to treba pustiti premijeru i Pupovcu. "Ne treba se u to previše pačati, odnosno involvirati. Nemojte vjerovati svakoj Pupovčevoj", poručio je Bandić.

Na pitanje o predsjedničkoj kandidaturi, ponovio je da će o tome nešto reći koncem rujna i da će to promijeniti sliku i kandidata, i sliku inače.

"To što sam rekao ću i napraviti. Nek se izredaju ovi koji imaju zavidne karijere, rješenja, reference, koji su karizmatični i imaju ogroman ugled u javnosti, koji imaju čarobni štapić kao Luka Vidović. Nek se oni svi izredaju pa ćemo mi onda doći na kraj. Tko se zadnji smije, najslađe se smije", zaključio je Bandić.   

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara