Karadžić neće biti terećen za genocid nad Hrvatima iz BiH?

Karadžić neće biti terećen za genocid nad Hrvatima iz BiH?

HAŠKO tužiteljstvo ozbiljno razmišlja da u izmijenjenoj optužnici Radovan Karadžić ne bude terećen za genocid nad bosanskohercegovačkim Hrvatima, doznaje Pincom.info iz izvora u Haaškom tužiteljstvu. Optužnica za genocid u slučaju protiv Radovana Karadžića tako bi se reducirala samo na prostor zaštićene zone UN-a Srebrenice.

Izvor Pincoma kaže da su "na takav postupak primorani zbog kratkoće vremena da se pripremi nova optužnica, te da će hrvatske žrtve ostati u dijelovima optužnice koji govore o ratnim zločinima“.  Isti izvor kaže da su u Tužiteljstvu svjesni žrtava koje su Hrvati podnijeli tijekom 1992. godine i da su potpuno istrijebljeni s prostora današnjeg RS-a, ali da jednostavno nemaju vremena.

U haškom tužiteljstvu se nadaju kako neće biti teško dokazati Karadžićevu ulogu u Srebrenici zbog presude Međunarodnog suda pravde u slučaju tužbe BiH protiv Srbije u kojoj je dokazan genocid.

Najteža točka optužnice ona za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno optužnica protiv Karadžića, a koju je potpisala bivša haška tužiteljica Carla del Ponte, sadrži 11 točaka među kojima je prva i najteža  ona za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima, u sjeverozapadnoj Bosni, Posavini i Podrinju.

I u slučaju protiv Slobodana Miloševića prije šest godina haško tužiteljstvo je pokušalo iz djela optužnice o genocidu izbaciti Hrvate BiH, no od toga se odustalo nakon oštre reakcije hrvatske javnosti u BiH. S druge strane, Milošević je umro te nije dočekao presudu na dugom suđenju, te se poslije Tužiteljstvo kritiziralo zbog prevelike optužnice.

Na prostorima BiH koje danas obuhvaća RS prije rata je živjelo preko 200.000 Hrvata, a danas ih na tom prostoru živi još samo 10.000.

D.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara