Britanija priprema 20.000 vojnika protiv Iraka

VELIKA BRITANIJA se priprema dati 20.000 vojnika koje će se pridružiti američkim snagama u ratu protiv Iraka, piše list Chicago Tribune.

Prve britanske postrojbe mogle bi se pokrenuti prema Perzijskom zaljevu sredinom siječnja, ali nije vjerojatno da će se u cijelosti rasporediti do kraja veljače ili početka ožujka, piše list.

Britanija je bila ključni američki saveznik u prvom zaljevskom ratu 1991., a mogla bi biti i u sljedećem koji je sve izvjesniji.

Sjedinjene Države su dobile dozvolu da rasporede svoje bombardere u britanskim bazama u Fairfieldu, Gloucestershiru i na otoku Diego Garcia u Indijskom oceanu, ali će vojnici biti ključni britanski doprinos u eventualnom sukobu.

Chicago Tribune ocjenjuje da britanski premijer Tony Blair želi biti značajan američki partner u mogućem napadu na Irak. U tom cilju Britanija će dati cijelu oklopnu diviziju, borbenu skupinu uz nosač zrakoplova te jake zrakoplovne snage RAF-a.

Veće britanske snage neće krenuti u Perzijski zaljev prije nego 27. siječnja UN-ovi inspektori oružja daju svoje izvješće Vijeću sigurnosti. Razlog tomu je što Britanci nisu posebno oduševljeni ponovnim ratom protiv Iraka pa prije pokretanja napada treba iscrpiti sve pravne mogućnosti koje pruža UN, piše list.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara