Čeka li SAD nova blokada vlade?

Čeka li SAD nova blokada vlade?
Foto: Epa

PREGOVORI republikanaca i demokrata u američkom Kongresu u zastoju su jer se još nije uspio postići dogovor koji bi ispunio zahtjev predsjednika Donalda Trumpa o novcu za izgradnju zida s Meksikom, rekao je u nedjelju dužnosnik Bijele kuće.

Govoreći za televiziju NBC, vršitelj dužnosti šefa kabineta Mick Mulvaney rekao je da zbog toga zastoja "apsolutno ne može" isključiti novu paralizu vlade.

"Predsjednik doista vjeruje da postoji nacionalna kriza sigurnosti i humanitarna kriza na granici i učinit će nešto u vezi s tim", rekao je Mulvaney.

Pregovori u zastoju

Republikanski senator Richard Shelby kazao je također da su "pregovori trenutno u zastoju", javio je Reuters.

Za Fox News Sunday izrazio je nadu da će se "pregovarači ubrzo vratiti za stol".

Pregovori američkog Kongresa oko financiranja pogranične sigurnosti zašli su u vikend budući da posebni Kongresni odbor želi da se do ponedjeljka postigne dogovor.

Zastupnici se nadaju da će se to dogoditi kako bi se ostavilo vremena da zakon prođe kroz Senat i Zastupnički dom i da ga potpiše predsjednik Donald Trump do petka, kada ističe privremeno financiranje saveznih agencija.

Zid s Meksikom

Trump je 25. siječnja pristao okončati najdulju djelomičnu blokadu rada savezne vlade, koja je trajala 35 dana, iako nije dobio 5,7 milijardi dolara koje je tražio od Kongresa za izgradnju zida na granici sa Meksikom. 

Umjesto toga, postignut je dogovor o trotjednom financiranju saveznih agencija kako bi se zastupnicima u Kongresu dalo vremena da riješe spor oko sigurnosti na granici.

Trump vjeruje da je zid na granici, njegovo centralno obećanje iz kampanje, potreban da se zaustave ilegalni imigranti, trgovina drogom i krijumčarenje ljudi u SAD.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara