FOTO Na Zagrebačku katedralu uspješno postavljen prvi zamjenski križ

FOTO Na Zagrebačku katedralu uspješno postavljen prvi zamjenski križ
Foto: Patrik Macek/Matija Habljak/PIXSELL

DANAS je postavljen prvi od dva zamjenska križa koji bi trebali stajati na tornjevima Zagrebačke katedrale, tjedan dana nakon što ih je u prigodnoj molitvi blagoslovio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Postavljanje križa proteklo je u uobičajenom višesatnom građevinskom postupku i uz povoljne vremenske prilike, a takvima se služba za medije prvostolnice nada i sutra, kada je u planu da i drugi toranj nadvisi šest metara visok i 2,4 metra širok križ od čelične cijevi.

Simbolički, ali i konstrukcijski značaj

Križevi imaju ne samo simboličnu nego i konstrukcijsku važnost jer povećavaju stabilnost 92 metra visokih tornjeva ispod njih, rečeno je iz službe za sanaciju katedrale, koja je oštećena u potresu 22. ožujka.

Svaki križ teži 780 kilograma i bit će vezan na gromobransku instalaciju.

Križevi će ondje stajati privremeno, do konačne obnove, čiji rok do sada nije definiran, a obnova podrazumijeva izradu kamene replike jednog porušenog križa.

Konačan križ bit će izrađen od stijene travertina iz kamenoloma Tivoli pored Rima koji je izabran za obnovu Katedrale prije nekoliko desetljeća. Taj kamen je lagan i otporniji je na smrzavanja i druge atmosferske utjecaje nego domaći kamen iz kamenoloma Bizek kod Zagreba, od kojeg je Katedrala izgrađena, rečeno je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara