Friščić priznao "sugestije" Europske pučke stranke da se HSS prikloni HDZ-u

TRENUTNO najtraženija imena hrvatske političke scene, dvojac Adlešić-Friščić, drže, kaže rečenica koja je u rekordnih 24 sata postala klišej, ključeve Banskih dvora.

U emisiji "Otvoreno" večeras se pojavio samo Josip Friščić koji je, kao i ostali, govorio u rukavicama. Iako su i Sanader i Milanović jučer najavili da će uskoro započeti pregovore s mogućim koalicijskim partnerima, Friščić tvrdi kako danas nije bilo poziva ni s jedne, ni s druge strane.

Friščić: Nema odugovlačenja, nema trakavice

"Rekao sam nekoliko konstatacija od kojih ne bježim; da ćemo najprije razgovarati s relativnim pobjednikom  i to ćemo i učiniti", kazao je, dodavši kako mu je drago što nema apsolutnog pobjednika izbora.

"Smatramo da pobjednik mora biti izabran glasanjem u Hrvatskoj, a ne glasanjem dijaspore i ta konstatacija ostaje", kazao je Friščić naginjući ulijevo. Što se uvjeta u koalicijskim pregovorima tiče, Friščić ponavlja kako će inzistirati na prihvaćanju programa, o čemu su i ranije govorili.

Upitan o tome hoće li do srijede, ako ga bude, odgovoriti na poziv HDZ-a, Friščić spremno odgovara: "Da". Na to mu se Željka Antunović s kiselim osmijehom nudi: "Evo, ja ću već sada uputiti službeni poziv".

Predsjednik Stjepan Mesić bio je predmetom rasprave dobar dio emisije. Dok su ostali raspravljali o tome što bi Europi bilo prihvatljivo vezano da dodjeljivanje mandata za sastavljanje vlade relativnom pobjedniku, Friščić je kazao da je za njega stvar potpuno jasna: Vladu će sastaviti onaj s najviše mandata. HDZ-u do saborske većine treba još 11 mandata, SDP-u 21. Friščić kaže kako se njegova odluka, kao ni odluka Adlešićke, neće pretvoriti u trakavicu zbog odugovlačenja: "Već sutra ćemo imati sjednicu predsjedništva, gdje ćemo utvrditi polaznu osnovu preko koje nismo spremni ići u popuštanjima, trakavice neće biti", kazao je.

Što se krije u čestitki Europske pučke stranke?

Upitan o tome znači li čestitka Europske pučke stranke Sanaderu na relativnoj pobjedi izravan pritisak na HSS da se odluči za HDZ te hoće li biti posljedica za tu stranku ukoliko se to ne dogodi, Friščić odgovara: "Ne znam kako je nešto iščitano, ali to nisu niti pritisci niti razgovori. Takve sugestije uvijek postoje, no moram reći da to nisu ultimatumi, a ja kao čovjek ne prihvaćam ultimatume", priznao je Friščić indirektno da je sugestija ipak bilo. Dodaje kako ne vjeruje da bi za HSS od strane Europske pučke stranke bilo nekakvih posljedica u slučaju da se ne odluče prikloniti HDZ-u.

Na to se ubacuje Antunović, koja, kaže, takve sugestije smatra nepristojnima i neprihvatljivima, baš kao i pojavljivanje pojedinih europskih čelnika u predizbornim spotovima pojedinih stranaka. Na to je Bago upozorava da nije ni SDP potpuno čist po tom pitanju, nalazeći argument u bivšem njemačkom kancelaru Gerhardu Schröderu, koji je potporu svojim socijaldemokratskim kolegama u Hrvatskoj izrazio prije prošlih izbora kada je izjavio kako njegovo srce kuca za SDP. Antunovićka pak odgovara kako "je to bilo rečeno na sasvim drugoj razini", van predizborne kampanje.

Antunović: Sanader vrši pritisak na Mesića

Potpredsjednica SDP-a u HRT-ov je studio ušetala vidno bijesna zbog Sanaderove izvanredne novinske konferencije, koju je organizirao danas predvečer. Antunovićka sumnja u "izvanrednost" pressice i smatra je izravnim pritiskom na predsjednika Mesića.

Na Sanaderovu izjavu da će "HDZ formirati vladu, a ne gubitnici koji trgovanjem žele postati dobitnici", Antunović odgovara kako se u politici "nitko više od HDZ-a nije služio trgovanjem".

"Mi ćemo se u SDP-u poslužiti s do sada već deklariranim SDP-ovim koalicijskim partnerima, što je prihvatljivo, demokratski i sasvim logično", kaže Antunović, a na pitanje je li SDP već počeo sa sakupljanjem potpisa, kaže: "Nije, ali pregovaramo". Nezainteresirana je Antunović bila za rasprave o tome što bi bilo da se išlo u predizborne koalicije: "Što bi bilo da je bilo, o tom po tom", kaže ona.

"O tom po tom" kazao je i IDS-ovac Ivan Jakovčić, ali na mandatarsku trgovinu foteljama. Antunovićka je dala naslutiti kako je koalicija s IDS-om gotova stvar, a Jakovčić je bio gotovo jednako decidiran: "Mi smo jasno dali do znanja da ako lijevi centar uspije doći do 77 mandata, mi smo sigurno u 3 od tih 77. Nećemo podržati vladu desnog centra".

Što se brojke 77 tiče, na nju se osvrnuo i Friščić, skromno ustvrdivši da je svjestan da se vlada može sastaviti i bez HSS-a unutar nje.

SDSS dobio pozive, ali neće hrliti ni lijevo ni desno

SDSS-ovac Milorad Pupovac kazao je kako je njegova stranka dobila poziv s obje strane i to znatno prije izbora. No, SDSS, kaže, neće hrliti ni lijevo niti desno jer to ne bi bilo korektno. Na pitanje znači li to da će SDSS čekati, Pupovac kaže kako neće čekati, ali neće ni požurivati s odlukom.

Na pitanje je li dobio poziv od bilo koje strane, ne odgovara na pitanje: "Oni cijene činjenicu da SDSS sa tri mandata i specifičnom političkom težinom može biti od koristi". Kazao je kako će SDSS čekati da vidi kako će izgledati rezultati svih manjinskih zastupnika. Komentirajući utjecaj nekih europskih čelnika na kreiranje politike u Hrvatskoj, kazao je kako toga ne bi trebalo biti te dodao kako on u svakom slučaju u takvim situacijama ne bi slušao što mu sugerira Beograd, "a hoće li netko slušati Bruxelles, nije mu poznato".

Pupovac je prokomentirao i odnose s HDZ-om u protekle četiri godine, kazavši kako su u prvom dijelu HDZ-ova mandata zabilježili značajne rezultate u suradnji, ali da su u drugom dijelu odnosi zahladili, a jedan od razloga je i taj što se HDZ više koncentrirao na HSP.

Pupovac je voditeljicu Dijanu Čuljak u jednom dijelu emisije ispravio kada ga je upitala je li, govoreći o novom premijeru, mislio na Ljubu Jurčića, kazavši "Nisam mislio na Ljubu Jurčića" pa je tako loptu dobacio Antunovićkoj, kojoj je postavljeno pitanje o kritikama da bi SDP možda bolje prošao na izborima da za premijera nije predložen Jurčić.

"SDP je donio neke svoje odluke prije izbora, Milanović je bio vrlo jasan vezano za premijersku kandidaturu Jurčića i  na to nemam što dodati", bila je kratka Antunović.

SDP pregovara s HNS-om, još uvijek ništa konkretno

Upitana do kuda su došli razgovori s HNS-om, Antunović kaže kako nisu sklopljeni nikakvi konkretni dogovori, već da je riječ o pregovorima stranaka koje u kontinuitetu zagovaraju slične politike. HNS-ovac Jozo Radoš, koji je također gostovao u emisiji, kazao je kako nije bilo trgovanja foteljama između SDP-a i HNS-a "jer za to nema potrebe".

Iz Osijeka se javio i HDSSB kojega, kako se čini, nitko ne želi. Vladimir Šišljagić progovorio je u sumrak prvog postizbornog dana, a tijekom kojega se špekuliralo kako se HDSSB ponudio SDP-u, dok je Milanović na novinskoj konferenciji ustvrdio da mu za sastavljanje vladajuće koalicije neće biti potrebna podrška te stranke.

Šišljagić je kazao kako se HDSSB nije priklonio ni HDZ-u niti SDP-u, a onda objasnio kako ih nitko od navedenih nije ni zvao. Upitan o tome što bi bili njihovi uvjeti u koalicijskim pregovorima, Šišljagić počinje prodavati priču o novcima potrebnima za Slavoniju i Baranju, da bi već u drugoj rečenici prešao na stvar: Sada kada je već gotovo sigurno da je Glavaš ušao u Sabor, valja mu osigurati imunitet i slobodu. Odmah nakon što se pozvao na zakon prema kojemu saborski zastupnik ne može sjediti u zatvoru, Šišljagić još jednom uvjetuje - traže HDSSB-ovci da se politika ne miješa u pravosuđe.

Tehničku potporu HDZ-u, kaže Šišljagić, HDSSB neće dati, a SDP? "To ćemo vidjeti ovisno kako se budu postavili prema našim uvjetima". Antunovićka na to ističe kako "je sigurna da postoji bezbroj razloga da HDSSB HDZ-u ne da nikakvu potporu", te da isto tako, nema nikakvih razloga da je ne da SDP-u. Predstavnika HDZ-a u večerašnjem "Otvorenom" nije bilo.

B.S.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara