Hrvatske vode: Posljedice dugotrajne suše u Dalmaciji

NEPREKIDNA sedmomjesečna suša kakva vlada na širem području Dalmacije, ne bilježi se u zadnjih 55 godina, i takvo stanje ima vrlo negativne posljedice na sva područja vodnog gospodarstva, izjavio je danas u Splitu direktor dalmatinske ispostave Hrvatskih voda, Branko Pejaković.

Podsjećajući da je u sedam ovogodišnjih mjeseci u Dalmaciji palo oko 30 posto manje oborina od prosjeka za isto razdoblje u proteklih 55 godina, Pejaković je na konferenciji za novinstvo naglasio da je unatoč tome za svo ovo vrijeme, zahvaljujući naporima djelatnika Hrvatskih voda, bilo samo mjestimičnih poremećaja u vodoopskrbi.

U ovom trenutku još nema naznaka da presušuju najvažniji vodoopskrbljivači na području Dalmacije. No, zbog tehničke ograničenosti vodoopskrbnog sustava i povećanog broja turista problemi u osiguranju dovoljnih količina vode pojavljuju se posebice na dalmatinskim otocima.

Također procjenjuje se da će među različitim poljoprivrednim kulturama biti osjetno manji prinosi, a samo na područjima na kojima su sustavi za navodnjavanje djelomice izgrađeni ili improvizirani - a riječ je o tri tisuće hektara takvih površina u Dalmaciji - Hrvatske vode uspjele su osigurati dovoljno vode za navodnjavanje.

To su sinjsko i imotsko polje, Rastok, Vrgorsko polje, te dio područja donje Neretve, gdje su izbjegnute veće materijalne štete, kazao je Pejaković.

Naglasio je da su zbog velikih suša u opasnosti i eko sustavi, osobito Malog Stona.

Uz dugotrajnu sušu, na vodoopskrbu u Dalmaciji utjecali su i brojni i požari na obali i na otocima.

Direktor dalmatinske ispostave Hrvatskih voda, Branko Pejaković također je rekao kako je vrlo niska razina vode u akumulacijama, te se iz hidroelektrana nerijetko ispuštaju količine vode manje od propisanog biološkog minimuma, što će se negativno odraziti na floru i faunu nizvodno od akumulacije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara