IDS: Referendum - politikantska igra i obmana građana

PREDSJEDNIK Savjeta Istarskog demokratskog sabora (IDS) Valter Drandić izjavio je danas na konferenciji za novinstvo u Puli da je u subotu započeto potpisivanje zahtjeva za raspisivanje referenduma, kojim se traži revizija prodaje zemljišta u Istri, "apsurdna politikantska igra i obmana građana Pule i Istre".

Potpisivanje zahtjeva za referendum organizirali su vijećnici IDF-a, nezavisnih lista i dijelom SDP-a iz Rovinja, Fažane, Pule i Medulina, a referendumsko pitanje glasi: "slažete li se s poništenjem odluka o naknadnoj prenamjeni zemljišta uz obalu, koje je donijela Skupština Istarske županije nakon što je zemljište prodano, te poništenjem odluke Skupštine Istarske županije o prihvaćanju Društvenog ugovora o osnivanju društva Brijuni-Rivijera, koja je donesena a da županijska tijela nisu prihvatila obvezno mišljenje općinskih i gradskih vijeća".

U postavljenom referendumskom pitanju, smatra Drandić, nije navedeno je li riječ o prodaji zemljišta u Barbarig, i na području Dragonere ili o nekom drugom zemljištu, te tvrdi da se potpisivanje peticije može koristiti za razne političke manipulacije.

Drandić je također novinarima rekao kako je od 17. veljače ove godine tvrtka, koja je u 10 postotnom vlasništvu pulskog gradonačelnika Luciana Delbianca, vlasnik 146 tisuća metara četvornih u postojećem turističkom naselju Barbariga. To je urbanizirano zemljište Delbiancovo poduzeće kupilo po cijeni od 4,1 euro po metru četvornom, odnosno ukupno za 600 tisuća eura, tvrdi Drandić.

Predsjednik Savjeta IDS-a Valter Drandić izjavio je također, u vezi s projektom "Brijuni-Rivijera", da je njime "po prvi put Istranima dopušteno upravljati državnim zemljištem i imovinom".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je i kako će "dogovor između predsjednika HDZ-a Ive Sanadera i Luciana Delbianca spriječiti da domaći ljudi upravljaju istarskim zemljištem".

Organizacijski odbora za potpisivanje zahtjeva za raspisivanje referenduma o reviziji prodaje zemljišta u Istri, u petak je pak naglasio kako se referendumsko pitanje odnosi na brijunsko obalno zemljište, odnosno na područje Dragonere i Barbarige, gdje je privatnoj tvrtki predsjednika Županijske skupštine, Steve Žufića, prodano milijun četvornih metara zemljišta po cijeni od 5 eura za metar četvorni.

Županijska skupština je nakon prodaje promijenila prostorni plan i urbanizirala to zemljište, čime je Žufićeva tvrtka znatno zaradila jer četvorni metar toga zemljišta sada vrijedi 20 puta više, odnosno 100 eura, istaknuli su u Organizacijskom odboru.

Najavili su da će potpisivanje zahtjeva u Istarskoj županiji trajati do 5. kolovoza

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara