Islamska država pred konačnim porazom

Islamska država pred konačnim porazom
Foto: EPA

ISLAMSKA država suočena je s konačnim porazom i sirijske snage podržane  SAD-om koje se bore protiv džihadista, u subotu su objavile da se približavaju njihovom posljednjem uporištu uz iračku granicu, nakon četiri godine borbe protiv te militantne skupine. 

Iako će pad Baghouza, istočnog sirijskog gradića na obali Eufrata, predstavljati prekretnicu u globalnoj borbi protiv Islamske države, ta će skupina i dalje ostati prijetnja kroz gerilsko ratovanje i zadržavanje dijela zabačenog teritorija zapadno od tog mjesta. 

Pad kalifata

Različiti neprijatelji, lokalni i međunarodni, sukobili su se s Islamskom državom nakon što je 2014. objavila "kalifat" na velikom dijelu teritorija koje je brzo osvojila u Siriji i susjednom Iraku.

Tisuće njezinih boraca, pobornika i civila koji su se povukli u Baghouz nakon vojnih poraza militanata, proteklih su tjedana stigli na mali komad teritorija u provinciji Deir al-Zor. 

Njihova evakuacija odgodila je posljednji napad do petka navečer kad su Sirijske demokratske snage (SDF) objavile da kreću u napad i da neće stati do poraza džihadista. 

"Očekujemo da će brzo biti gotovo", kazao je glasnogovornik SDF-a Mustafa Bali, nedugo nakon zore. Otkrio je da će SDF napasti s dvije fronte. 

Posljednji napadi

Militanti su odgovorili dronovima i raketama, a zasad je ozlijeđeno sedam boraca SDF-a, objavio je zapovjednik Adnan Afrin.

SDF je ranije procijenio kako se u Baghouzu i dalje nalazi nekoliko stotina boraca Islamske države, većinom iz inozemstva, nazvavši ih "najradikalnijim" militantima. 

Posljednji napad usporen je zbog džihadističkih tunela i upotrebe ljudskih štitova. Ne odbacuje se ni tvrdnja da je dio militanata pobjegao, sakriven među civilima. 

Glavni zapovjednik SDF-a u četvrtak je rekao kako očekuje proglašavanje pobjede nad militantima u roku tjedan dana. Američki predsjednik Donald Trump je nešto kasnije kazao kako je ta vojna koalicija osvojila 100 posto teritorija koji je nekoć bio pod kontrolom Islamske države. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara