JE LI T-REX BIO DIVLJI UBOJICA ILI OBIČAN STRIVINAR?

Stotinu godina pretpostavljalo se da je golemi Tyrannosaurus Rex bio divlji ubojica kojemu se nijedan drugi dinosaur nije mogao suprotstaviti. L

Međutim, novo istraživanje nudi drukčije tumačenje po kojemu je T-Rex bio običan strvinar koji je drugim mesožderima krao plijen.

"Golem, zao i smrdljiv - mislim da je to pravi opis T-Rexa. Ne vjerujem da postoje dokazi da je bio grabežljivac", rekao je paleontolog Jack Horner.

Horner će teoriju izložiti javnosti u londonskom Prirodoslovnom muzeju, a izložba će trajati od kolovoza 2003. do svibnja 2004.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On tvrdi da su dinosaurove prednje noge bile prekratke, oči premale te da je bio prespor za lovca. S druge strane, veliki dijelovi njegova mozga bili su zaduženi za otkrivanje mirisa baš kao lešinaru i mogao je daleko putovati.

Horner, kustos paleontološkoga odjela u Muzeja Stjenjaka u Montani i tehnički savjetnik Stephena Spielberga za filmove o Jurskom parku, tvrdi da je T-Rex veličinom i smradom plašio manje dinosaure i tjerao ih od plijena.

Prirodoslovni muzej u Londonu izložit će i kostur i modele Tyrannosaurusa Rexa u prirodnoj veličini kako bi posjetiteljima što vjernije prikazao zvijer visoku 5 metara i tešku 6 tona.

(Hina) dgk dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara