Oronuli Bandić se pogubio, Zagrepčani mimo gradskih vlasti spašavali Zagreb

Oronuli Bandić se pogubio, Zagrepčani mimo gradskih vlasti spašavali Zagreb
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL/Index

ZAGREB je ovog vikenda nekoliko puta pogodilo olujno nevrijeme koje je proizvelo i niz poplava u gradu, između ostalog i u Dječjoj bolnici u Klaićevoj ulici, kao i u nizu stambenih objekata. 

>> Ravnatelj Dječje bolnice u Klaićevoj: Garderobu i kantinu nam je opet preplavila voda

>> Šef Klaićeve: Bilo je dramatično, voda je velikom brzinom nadirala, ništa ne možete

U jednoj od brojnih intervencija preminuo je i vatrogasac Davor Kovačić nakon što mu je pozlilo, a građani Trnja su pak brže-bolje sami morali provaliti u prostor ustave odvodnog kanala Kuniščak kako bi pustili nakupljenu vodu, koja je ulazila u obližnje stambene objekte, da oteče u Savu. U Miramarskoj je pak iz u poplavi zarobljenog automobila vozača morala spašavati građanka Mirna Mrčela.

>> Trnjanin koji je priveden jer je digao branu: Morali su me pustiti, internet je gorio

>> Muškarac kojeg je Zagrepčanka spasila iz tonućeg auta: Skočila je bez razmišljanja

>> Kći preminulog vatrogasca: Bio je najbolji otac, najbolji prijatelj i uzor svima

Gradonačelnik Zagreba u napadu na građane Zagreba

Zagrepčani su još jednom pokazali da im ljudske solidarnosti u kriznim situacijama ne manjka, kao i da se umiju brzo i učinkovito samoorganizirati, ali je to još jednom podsjetilo da sve to ne posjeduju gradske vlasti predvođene dugogodišnjim gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Bandić se ovog vikenda pogubio kao nikad prije. Svaki put kad se pojavio pred kamerama, dao je skandaloznu izjavu.

Prvi val poplava je u subotu popratio sljedećom izjavom: "Da nije ovaj čovjek poginuo, to bismo zaboravili za 24 sata."

>> Bandić nadzire sanaciju štete: Da čovjek nije poginuo, ovo bi zaboravili za 24 sata

"Ovaj čovjek" je preminuli vatrogasac Davor Kovačić, kojemu se Bandić nije potrudio ni zapamtiti ime nakon što ga je odlučio koristiti kako bi umanjio posljedice poplava i sebe politički oprao od odgovornosti za raštimanu i nedovoljno održavanu mrežu odvoda.

Nije problem Bog, već Bandić

Gradonačelnik je kasnije nastavio u sličnom stilu na konferenciji za medije, ovaj put se čak pozvavši na Svevišnjeg kako bi opravdao svoju upravljačku nesposobnost i neodgovornost.

>> Bandić: Ja, nažalost, ovoliko kiše ne mogu popiti, očito smo se zamjerili dragom Bogu

"Sad nažalost ne mogu popiti vodu koja je pala. Proljetni ili ljetni pljuskovi su realnost, za to ne trebate biti Vakula, to je normalno, ali nije normalno da za šest sati padne 90 litara kiše na metar kvadratni. U toj situaciji dolazi do nemogućnosti gutanja postojeće infrastrukture odvodnje i to će biti i ubuduće. Očito smo se zamjerili dragom Bogu nešto", tumačio je Bandić.

Vidljivo je iz Bandićevog objašnjenja da njemu uopće ne pada na pamet da bi, primjerice, kapacitet "gutanja (vode, op.a.) postojeće infrastrukture" mogao biti veći i da bi baš Grad Zagreb i gradonačelnik mogli to ostvariti dobro zamišljenim i realiziranim infrastrukturnim projektom, za koji je Bandić u dva desetljeća vlasti imao više nego dovoljno vremena.

Naime, gradska infrastruktura bi trebala biti takva da može izdržati i povremene izvanredne situacije, a ne da svaki jači ljetni pljusak dovede do paralize glavnog grada Hrvatske i egzistencijalnih problema za njegove stanovnike. 

Umjesto da su poput Bandića kupovali luksuzne stanove, građani se zadovoljavali s podrumima

Bandićev festival izvrdavanja i optužbi na račun građana nastavljen je i nakon nedjeljne oluje i neizbježne poplave koja je uslijedila.

>> Bandić: Za poplavu su krivi građani koji su podrume pretvarali u stanove

"Mislim da se radi o minimalnim štetama. Pričekajmo tjedan dana da se obiđu prostori. Radi se negdje ne više o osamdesetak objekata. Uzrok je većinom sam svoj majstor", zaključio je veleumno gradonačelnik koji odavno djeluje da mu sve daske nisu na broju. Dodao je da su građani sami krivi jer su "u potrazi za egzistencijom i pretvaranjem suterena i podruma u stambeni prostor napravili sebi medvjeđu uslugu, jer "kada dođe do velikih poplava i kiša, ti sutereni i podrumi koji su ljudi sami gradili poplave".

>> Otkriće Index Istraga: Bandićeva žena gotovinom kupila stan u centru Zagreba

Zli građani! Umjesto da su si sredili luksuzni penthouse u Bužanovoj ulici, poput Bandića, ili pak gotovinom kupili stan u centru grada, kako je svoje stambeno pitanje uz pomoć roditelja riješila gradonačelnikova kći, oni su "u potrazi za egzistencijom" u Bandićevom gradu pretvarali suterene i podrume u stambeni prostor. Čak i da je Bandićevo objašnjenje u potpunosti točno, a to je naravno više nego upitno, ono razotkriva da Grad Zagreb pod njegovim vodstvom nema stambenu politiku koja može ispuniti potrebe građana, već im "u potrazi za egzistencijom" preostaju podrumi za stanovanje.

Nakon građana, na red su došli i novinari

Nakon što je dva dana proveo umanjujući probleme, zloupotrebljavajući smrt vatrogasca i pljuckajući na Zagrepčane, Bandić se danas sjetio zavapiti novinarima da "ne izazivaju vraga i ne pokušavaju me posvađati s građanima".

>> Bandić novinarima: Nemojte izazivati vraga i pokušavati me posvađati s građanima

Trebala su cijela 72 sata da se svojedobno okretni gradonačelnik dosjeti za sve okriviti novinare, što bi mu nekoć bila prva adresa, prije nego što je proces mentalnog i fizičkog propadanja Bandićevog očito uzeo maha. 

U svakom slučaju, Bandić je jasno posložio listu odgovornih za raspadno stanje u Zagrebu: ljetni pljuskovi, građani, novinari. Jedino nema nikakve odgovornosti gradonačelnika Zagreba i to istog onog koji je do prije godinu-dvije tvrdio da je baš sve u gradu u njegovoj direktnoj nadležnosti.

Bandić je oronuo čovjek

Da i dalje ne nanosi toliku štetu, Bandića bi se čak ovih dana moglo gledati i s određenim sažaljenjem. Pred Zagrepčanima se već mjesecima pojavljuje oronuo čovjek koji jedva govori i hoda, čiji su kapaciteti odavno potrošeni, čovjek koji zapravo više i ne želi biti gradonačelnik Zagreba, ali se još manje želi vratiti u Remetinec, pa se noktima drži političke i financijske moći koja mu polagano, ali sigurno bježi iz ruku. Od gradonačelnika koji je nekad tvrdio da može "pojesti snijeg" - kad već nije u stanju organizirati gradske službe koje će snijeg s ulica čistiti po automatizmu kada je to potrebno - dobili smo gradonačelnika koji se jada da ne može "popiti vodu koja je pala". 

Mučno je slušati i Bandićeva naklapanja o bogu i vragu koja pokušavaju kamuflirati da zagrebački problemi nisu celestijalnog, već upravljačkog i komunalnog nivoa. Nema potrebe da bog ekstra kažnjava Zagrepčane, Bandić je sam po sebi dovoljna kazna koja u sumraku njegova vjerojatno posljednjeg gradonačelničkog mandata sve više dolazi na naplatu. Zagreb se raspada, baš poput gradonačelnika koji njime drma dva desetljeća.

Novac za elementarne nepogode trošio se za obnovu crkava u BiH

"Ja ne mogu dijeliti pare kako se sjetim i pomagati kako se sjetim”, pravdao se danas Bandić, čiji stil vladanja je baš savršeno opisan u toj rečenici: dijelio je gradske pare kako se sjetio i pomagao kome se sjetio, najviše onima od kojih je imao političke i druge koristi. Sada odjednom ne može, kako to? Pa zato što je novac iz gradske pričuve za elementarne nepogode godinama trošio na stvari poput orgulje za župu sv. Nikole Biskupa u Zelini, tradicionalnog prela mladeži u Subotici ili uređenje katoličkih bogomolja diljem BiH, kako je svojedobno utvrdila Državna revizija. Grad Zagreb je na rubu bankrota, pa Bandić doista ne može "dijeliti pare kako se sjeti" jer je pare Zagrepčana, koji plaćaju najviši prirez u državi, odavno podijelio svugdje osim u Zagrebu.

Zato je većini Zagrepčana u međuvremenu postalo jasno da je Zagreb pogodila samo jedna, ali vrlo opasna biblijska pošast. Nije to bio ni potres, nisu to ni nedavne poplave, neće to biti ni još jedan neizbježni požar na Jakuševcu. Jedina biblijska pošast koja hara Zagrebom je Milan Bandić. Ljetni pljuskovi su nas na to samo još jednom podsjetili.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara