Jeste li spremni dati 800 kuna iz svog džepa za spašavanje Uljanika?

Jeste li spremni dati 800 kuna iz svog džepa za spašavanje Uljanika?
Foto: Pixsell/Dusko Marusic

JEDNA od najpoznatijih svjetskih rejting agencija, Standard & Poor's, objavila je zastrašujuću procjenu cijene rješavanja problema u brodogradilištu Uljanik.

>> Još banaka dobit će novac iz proračuna zbog Uljanika? Horvat im se ulizuje

>> Vlada bi bacala pare kao da je pijani šeik. Ali EU je rekao: "Ne može"

Naime, prema procjeni S&P-ja, rješavanje situacije u Uljaniku moglo bi Hrvatsku stajati oko 1 posto BDP-a, dakle oko 3,4 milijarde kuna iz džepova poreznih obveznika. Kad se taj iznos podijeli s procijenjenim brojem stanovnika u Hrvatskoj (4,124,531), dolazimo do iznosa od 824 kune po stanovniku Hrvatske.

Naime, Uljanik grupa, koja je vlasnik pulskog brodogradilišta Uljanik i riječkog brodogradilišta 3. maj, našla se u teškim financijskim problemima, piše Intellinews u članku o upozorenju S&P-ja. Nedugo nakon što je kompanija uspjela isplatiti plaće za srpanj i uvjeriti radnike da se vrate na posao, otkazana su joj četiri posla izgradnje brodova zbog čega joj je račun opet privremeno blokiran.

Trošak do 1 posto BDP-a

"Iako vjerujemo da su fiskalni rizici ograničeni, državna jamstva mogla bi biti aktivirana, a račun će tada platiti država", navodi se u izvješću S&P-ja.

"Konkretno, rješavanje problema u brodogradilištu Uljanik, kojemu prijeti stečaj ako ne pronađe strateškog ulagača, moglo bi državu koštati do 1 posto BDP-a. No točan iznos ovisit će o finalnom scenariju te mogućem dovršenju brodova koji se trenutno rade", ističe S&P.

Službeni Zagreb trenutno razmatra tri scenarija za Uljanik, pri čemu se jedan odnosi na stečaj brodogradilišta, rekao je premijer Plenković prije tjedan dana. Osim stečaja, moguća su još dva scenarija: restrukturiranje koje mora odobriti Europska komisija te novi strateški partner.

Plenković je dodao kako stečaj ne znači nužno i propast kompanije, nego svojevrsno restrukturiranje. Drugi scenarij odnosi se na izmjenu aktualnog plana restrukturiranja na način da on bude prihvatljiv Europskoj komisiji i vladi, dok se treći odnosi na dovođenje novog strateškog partnera u Uljanik te traženje novog rješenja.

Jeste li spremni izdvojiti vlastih 824 kune za spas Uljanika? Recite nam u anketi!

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara