Kina i SAD dogovaraju nastavak trgovinskih pregovora

Kina i SAD dogovaraju nastavak trgovinskih pregovora
Foto: EPA

KINA i SAD razgovarali su o rasporedu daljnjih trgovinskih pregovora, tijekom konferencijskog telefonskog razgovora između kineskog dopremijera Liu Hea, američkog ministra financija Stevena Mnuchina i američkog trgovinskog predstavnika Roberta Lighthizera.

Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping dogovorili su se 1. prosinca na summitu G20 u Argentini da će planirano američko povišenje carina s 10 na 25 posto na kinesku robu u vrijednosti 200 milijarda dolara, koje je najavljeno za početak siječnja, biti odgođeno za vrijeme pregovora oko trgovinskog sporazuma.

Pregovori bi trebali biti okončani do 1. ožujka 

Lighthizer je u nedjelju rekao da američko-kineski trgovinski pregovori trebaju biti uspješno okončani do 1. ožujka, a u protivnom će SAD nametnuti nove carine.

Kinesko ministarstvo trgovine objavilo je da je Liu razgovarao s Mnuchinom i Lighthizerom ranije u utorak. "Obje su strane razmijenile mišljenja o tome kako provesti dogovor dvojice čelnika, te kako nastaviti s pregovorima u novoj fazi ekonomskih i trgovinskih konzultacija", objavilo je ministarstvo bez navođenja drugih pojedinosti.

Trump je na Twitteru podržao nastavak trgovinskih razgovora s Kinom. "Vode se vrlo produktivni razgovori s Kinom! Očekujte neke važne objave!", napisao je Trump na Twitteru.

Američko ministarstvo financija potvrdilo je razgovore s Liuom, a Wall Street Journal je, pozivajući se na dobro obaviještene izvore, objavio da bi Liu nakon Nove godine trebao posjetiti Washington.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara