Kina upozorava tajvanske "tvrdolinijaše"

KINA je u utorak objavila da se "tajvanski tvrdolinijaši, tražeći neovisnost, igraju s vatrom", te pozvala Sjedinjene Države da se usprotive onima koji traže odvajanje tog otoka od kineske države.

"Trenutačno su ekstremisti, koji traže odvajanje Tajvana pod krinkom ljudskih prava i demokracije, vrlo opasni i razočaravajući", kazao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Liu Jianchao.

Tajvanski su parlamentarci prošloga tjedna usvojili zakon koji omogućava eventualno raspisivanje referenduma o promjeni statusa otoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Liuovi komentari izrečeni su nekoliko dana prije posjeta premijera Wena Jiabaoa Sjedinjenim Državama i dan nakon što je službeni Washington pozvao Tajvan da ne izaziva Kinu nekim pokušajima u promjeni svoga statusa.

"Nadamo se da se američka strana može držati svojih obveza i jasno se usprotiviti svim provokativnim aktivnostima tajvanskih vlasti kojima je namjera podjela Kine", rekao je Liu.

Kina, ideološki suparnik Tajvana od kraja građanskog rata 1949. godine, taj otok smatra sastavnim dijelom Kine i svaki pokušaj odcjepljenja bila bi, u slučaju potrebe, spremna zaustaviti i silom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara