Kolumbija: Odgođen proces protiv trojice Iraca, Powell u Bogoti

NASTAVAK sudskog procesa u Bogoti protiv trojice Iraca, navodnih pripadnika IRA-e za koje postoji sumnja da su obučavali kolumbijsku gerilu, odgođen je za veljaču 2003. godine, doznaje se u utorak iz sudskih izvora.

O odgodi procesa, početog 16. listopada, odlučeno je nakon što se nisu pojavila dva ključna svjedoka, priopćio je državni odvjetnik Carlos Sanchez.

Uhićeni 11. kolovoza 2001. u zračnoj luci u Bogoti nakon što su boravili u demilitariziranoj zoni Kolumbijskih revolucionarnih oružanih snaga (marksistički FARC), Martin McCauley, James Monaghan i Niall Connolly optuženi su za pripadnost IRA-i i obučavanje gerilaca.

Dvojica svjedoka, bivši gerilci FARC-a, nisu na vrijeme prebačena na sud u Bogoti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odvjetnik optuženih Iraca je rekao da se trebala donijeti odluka o ´poništenju a ne odgodi procesa´.

Glasnogovornica irske udruge za potporu optuženima, Caitriona Ruane, je kazala da je odgoda ´sramotna i nevjerojatna´.

U Kolumbiju, ratom poharanu zemlju, doputovao je u utorak američki državni tajnik Colin Powell koji je najavio da će SAD i dalje izdašno financijski potpomagati legalne vlasti ali da ne može u ime vlade voditi rat protiv trgovaca drogom i gerilskih skupina.

Kolumbija je, nakon Izraela i Egipta, treći najveći primatelj američke pomoći. Bushova administracija je od Kongresa zatražila više od 430 milijuna dolara za Kolumbiju u 2003 godinu. Oko 100 milijuna dolara namijenjeno je osiguranju vrlo unosnog naftovoda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara