Kraljević King: Korade je ostao čovjek neprilagođene naravi

STRUČNJAK za sigurnost i bivši policijski inspektor Marijan Kraljević King za Index je rekao kako je bez konkretnih podataka prikupljenih na terenu jako teško govoriti o onome što se dogodilo u krvavoj noći sa srijede na četvrtak u selima Velika Veternička i Vitešinec gdje su ubijene četiri osobe. Dodao je kako sam nije uključen u slučaj te se zbog toga ne bi upustio u nagađanja o slučaju.

Kraljević King je pri tome istaknuo kako je važno ne brzati sa zaključcima te kako treba biti oprezan u pogledu rasvjetljavanja uloge Ivana Koradea u slučaju.

"Smatram da je vrlo nekorektno već sada stavljati generala Koradea na optuženičku klupu, prije nego što je temeljito proučeno i dokumentirano stavljanje na teret tog užasnog slučaja toj osobi ili osobama iz njegovog kruga. On je jedna od traženih osoba, čak nije ni osumnjičen i koliko znam za njime se još uvijek traga. Smatram da je nekorektno čovjeka čerečiti prije nego što mu se bilo što dokaže. Hoće li on biti strjeljan ili dobiti 500 godina robije to je stvar suda, ali je nekorektno čovjeka stavljati na zid prije nego što mu je dokazano", rekao nam je Kraljević.

Iz svog iskustva provedenog na terenu Kraljević King kaže kako policija sada provodi istragu, od blokiranja određenih sastajališta, razgovora s ljudima koji su bliski s osobama za kojima se traga, potom patologija će reći detalje o ranama i okolnostima pod kojima su nanesene stradalim osobama i skupljaju se svi ostali podaci koji će pomoći u otkrivanju i hvatanju počinitelja.

"Generalski čin dobio bez ikakve vojne škole"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče samog generala Koradea i njegove vojničke obučenosti koju bi eventualno mogao iskoristiti za izbjegavanje policije, Kraljević King kaže kako je riječ o "čovjeku koji je bio vodoinstalater" i koji "nikada nije prošao nikakvu vojnu obuku."

"Imao je jedan radni put koji ga je proizveo herojem, ali ne ulazim u to je li on  heroj. Dobio je generalski čin bez ikakve vojne škole. On je i dalje ostao čovjek neprilagođene naravi, a ako pratite njegov život vidjet ćete da je već do sada bio deset puta u kaznenom i drugom progonu. On je čovjek koji se nažalost ni prije, a ni sada nije mogao prilagoditi društvenim normama. On non-stop i zbog pijanstva i zbog nasilja ima problema sa zakonom", nastavlja Kraljević King.

Prema njegovom mišljenju, za to da je general Korade imao priliku postati nasilnim hrvatskim građaninom podjednako su odgovorni hrvatsko društvo, ali i država koja nije dovoljno učinila na socijalizaciji hrvatskih branitelja.

"Pa pogledajte samo broj samoubojstava ljudi koji su iz rata, nije to slučajno. Nažalost Korade je samo jedan od njih koji je evidentirano pravio daleko više svinjarija, jer niti država nije reagirala kako treba. Predsjednik države i vrhovni zapovjednik nije mu nikada uzeo činove, a Korade nikad nije bio u sudskom progonu. Ne možete očekivati, ako se nekomu stalno gleda kroz prste, da se njemu ne ide sve dalje i dalje i dalje u eskalacije. To je tako. Ne može država oprati ruke od Koradea", zaključio je Marijan Kraljević King.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara