Njemačka oduzima državljanstvo borcima ISIS-a

Njemačka oduzima državljanstvo borcima ISIS-a
Foto: EPA

NJEMAČKIM državljanima koji sudjeluju u borbama u redovima tzv. Islamske države ubuduće će biti oduzeto njemačko državljanstvo, prenose danas njemački mediji pozivajući se na izvore u njemačkoj vladi.

"Mi planiramo dopunu zakona o državljanstvu koja će omogućiti oduzimanje njemačkog državljanstva onima koji su se priključili terorističkim snagama u inozemstvu“, najavili su još u ožujku prošle godine, u koalicijskom ugovoru, demokršćanska Unija CDU/CSU i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD).

Sada je, kako javljaju javni servisi NDR i WDR i dnevnik Sueddeutsche Zeitung, postignut dogovor između ministarstva unutarnjih poslova i pravosuđa oko dopune zakona koji bi se konkretno odnosio i na pridruživanje islamističkim ćelijama u inozemstvu.

Nijemci u pravilu ne daju dvojno državljanstvo

Prema ovoj dopuni, čije stupanje na snagu se očekuje uskoro, budućim borcima ISIS-a bi bilo oduzeto njemačko državljanstvo u slučaju da posjeduju državljanstvo još jedne zemlje.

Njemačka u pravilu ne dopušta dvojno državljanstvo. Iznimka se odnosi na državljane Europske unije i državljane onih zemalja koje svojim građanima ne dopuštaju ispis iz državljanstva ili ovaj službeni čin nije moguć iz nekih drugih razloga poput rata.

Ovo pravilo se, međutim, ne odnosi na oko 70-ak njemačkih državljana, boraca ISIS-a koji se nalaze u Siriji u zarobljeništvu, nego tek na moguće buduće sudionike u borbama na strani ISIS-a.

Njemački zakon već sad omogućava ispis iz knjige državljana za one građane koji se bez znanja njemačkih vlasti pridruže regularnim vojnim snagama neke druge države.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara