Od preskupih pizza do robotskih konobara: Trendovi koji moraju nestati
GODINA 2025. na mnogo je načina bila sjajna za gastronomiju - diljem svijeta nicale su pekarnice koje pomiču granice, restorani i barovi ponovno su odisali zabavom, a New York je, djelomično zahvaljujući Bradleyju Cooperu, napokon dobio vrhunski cheesesteak.
Ipak, može li se nešto istinski voljeti, bila to čokolada iz Dubaija, Taylor Swift ili popularna TV serija, a da se pritom ne bude i barem malo kritičan? Upravo zato, donosimo vam pregled prehrambenih trendova za koje se nadamo da će u 2026. godini postati prošlost, piše Eater.
Redovi za pizzu od 60 dolara
"Stajat ću u redu za mnogo stvari, ali negdje moraš povući crtu kada u New York Cityju ima toliko fantastičnih pizzerija." - Stephanie Wu, glavna urednica
Pretjerana tehnologija za stolom
"Sve što blagovanje čini bezličnijim, poput naručivanja putem tableta, jelovnika s QR kodovima, robotskih poslužitelja, iPad vinskih lista. Vratimo ljude u prvi plan ugostiteljstva!" - Jess Mayhugh, izvršna urednica
Restoranske aplikacije
"Molim vas, nemojte me tjerati da preuzimam cijelu aplikaciju specifično za vaš restoran. Znam da samo prikupljate moje podatke i šaljete dodatni marketing putem nje, a zapravo nije ni praktičnija." - Ben Mesirow, pomoćni urednik, putovanja
Dosadna glavna jela
"Glavna jela postaju previše predvidljiva i dosadna, dok predjela postaju zvijezde. Imao sam obroke gdje su sva predjela bila sjajna, a glavna jela su se mogla preskočiti. Promijenimo to." - Matthew Kang, dopisnik
Sadržaj ispred užitka u hrani
"Ne mogu se toliko žaliti, u San Franciscu sam sretan što ljudi uopće ponovno izlaze. Ipak, nazovimo to, u godini 2025. - kao i u 2024. i godinama koje sežu do 2010. - postalo je nešto društveno prihvatljivije biti potpuni gnjavator u restoranima s tronošcima, rasvjetnim tijelima, boom mikrofonima, redateljskim stolicama itd. Lonac loncu prigovara da je crn, ali usredotočimo se na hranu, ljudi!" - Paolo Bicchieri, urednik publike, Sjeverna Kalifornija/Pacifički sjeverozapad
Bizarni "zdravi" trendovi
"Sirovo mlijeko i ljudi koji fundamentalno pogrešno shvaćaju stvar s njegom kože goveđim lojem" - Francky Knapp, pisac
Performans obilja
"Ove sam godine imala stalan osjećaj šoka gledajući porast ultra-luksuznih trgovina mješovitom robom i skupih, uglavnom nezanimljivih 'fensi restorana', u pozadini kontinuirane ekonomske nesigurnosti diljem zemlje. Stratifikacija bogatstva i izvedba statusa potaknuta društvenim mrežama putem promocije, recimo, iznimno skupe salate od tune, činila mi se očita i uznemirujuća. Ne mislim da ti ljudi zapravo toliko brinu o hrani koliko o načinu na koji im hrana omogućuje da pokazuju obilje, status i ekskluzivnost." - Bettina Makalintal, viša reporterka
Tiranija vinskih barova s malim porcijama
"'Najgore' je jaka riječ, ali moj osobni prigovor je na najezdu diskretno vrlo skupih vinskih barova. Čini se da se svaki tjedan pojavi neki novi, koji poslužuje navodno 'jela za dijeljenje' koja su samo po nekoliko zalogaja, gdje dvije osobe neobjašnjivo trebaju osam jela, od kojih su samo dva ikada nezaboravna.
Format vas zavara da mislite da imate opuštenu večer, ali odjednom ste kupili četiri tanjura povrća po 23 dolara i tri čaše narančastog vina po 18 dolara umjesto jednog glavnog jela od 30 dolara i jednog ili dva martinija; nekako odlazite gladni, potrošivši 160 dolara, i s žgaravicom. Osjeća se kao mamac i prevara." - Hilary Pollack, zamjenica urednika
Pretjerivanje s 'iskustvima' u restoranima
"Iako kolica za espresso-martini uz stol, izbor sireva ili dramatična prezentacija deserta mogu biti zabavni, ponekad trendovi 'ludih iskustava' u restoranima mogu biti iznimno preplavljujući. Ovo je možda nepopularno mišljenje, ali akrobacije, umjetnici na trapezu i burleskne predstave više odvlače pažnju od ukusne hrane i društva s kojim je uživate nego što doprinose.
Razumijem kada je to jednomjesečni događaj s predstavom tijekom večere, ali kada kontorcionist leti iznad gomile koja svake večeri uživa u obroku od tri slijeda, to se čini malo previše." - Emily Venezky, urednička suradnica