Predstavljena usluga e-PDV Hitro.hr servisa

Predstavljena usluga e-PDV Hitro.hr servisa

OD DANAS svi korisnici u sustavu PDV-a prijavu poreza na dodanu vrijednost za određeno obračunsko razdoblje mogu podnijeti elektronskim putem, korištenjem usluge e-PDV, nove usluge u okviru Hitro.hr.

Prva elektronička usluga Porezne uprave predstavljena je danas u Banskim dvorima. Da bi mogli koristiti uslugu e-PDV korisnici trebaju posjedovati digitalni certifikat kojeg na zahtjev izdaje FINA i aplikativni softver koji osigurava Porezna uprava.

Kako je najavio ravnatelj Porezne uprave Ivica Mladineo, usluga e-PDV prva je iz sustava e-Porezna. Do kraja godine sve usluge Porezne uprave bit će online, aktivirat će se usluga e-porezno knjigovodstvo, čime će obveznici moći imati neposredan uvid u obveze i potraživanja prema Poreznoj upravi te usluga elektroničkog podnošenja godišnjih prijava poreza na dohodak i poreza na dobit. To znači da će slijedeće godine građani elektroničkim putem moći poslati i godišnju prijavu poreza na dohodak

Ministar financija Ivan Šuker kazao je da se godišnje od PDV-a ukupno naplati nešto manje od 42 milijarde kuna, a kroz povrat PDV-a obveznicima vrati oko 9 milijardi. Prihod proračuna od PDV-a godišnje iznosi 32 milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 1,1 milijardu obrazaca godišnje se podnese se Poreznoj upravi, od čega na pravne osobe otpada 782.500. Koliki je to niz papira, Šuker je potkrijepio slikovito u kilometrima i  metrima. Kada bi 782.500 obrazaca poslagali jedan do drugog dobili bi niz dug 232 kilometra. Ako bi navedenu količinu obrazaca poslagali jedan na drugi, dobili bi stup visok 86 metara, što je skoro visina zgrade Zagrepčanke.

Šuker je istaknuo i važnost projekta e-Riznica, povezivanja proračunskih korisnika i državne riznice. Taj projekt je strateška odrednica Ministarstva za ovu godinu, a do kraja 2006. Državna riznica bi u potpunosti trebala profunkcionirati.

Govoreći o novoj usluzi e-PDV premijer Ivo Sanader podsjetio da je Vlada u protekle dvije godine dala veliki značaj promicanju informacijsko-komunikacijskih tehnologija uvođenjem servisa Hitro.hr. Sanader je rekao da je želja Vlade da država, građani i poduzetnici budu partneri u punom smislu te riječi.

Najavio je da će za dva tjedna sva županijska središta dobiti urede servisa Hitro.hr, a cilj je da u budućnosti sve 134 poslovnice Fine imaju svoj Hitro.hr ured.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara