Šćepanović: Blanki Tuđen-Mazuth ipak će se suditi u Splitu

Bivšoj stečajnoj upraviteljici dugoratske tvornice ferolegura "Dalmacije" Blanki TuđenMazuth i trojici njezinih suradnika, optuženih za primanje 300 tisuća eura mita i prodaju dijelova tvornice bez natječaja, sudit će se ipak u Splitu pošto je Vrhovni sud odbio prijedlog predsjednika Županijskog suda u Splitu Igora Benzona za izuzećem splitskog Suda u tom postupku, potvrdila je glasnogovornica Suda sutkinja Marica Šćepanović.

Osim Blanke Tuđen-Mazuth za ta su kažnjiva djela optuženi i njezin pomoćnik Neno Banić, vanjski revizor Milan Buljan i sudac Trgovačkog suda u Splitu koji je vodio stečaj "Dalmacije" Damir Čudina.

Kao razloge za premještaj postupka Benzon je naveo upravo prijateljske veze suca Čudine sa sucima Županijskog suda na kojemu je također dugo godina radio. No Vrhovni je sud takve razloge ocijenio neosnovanim, s obrazloženjem kako bi se isto moglo navesti i u slučaju premještanja postupka na zagrebački Županijski sud na kojemu je prvooptužena Blanka Tuđen-Mazuth također stekla veze.

Blanka Tuđen-Mazuth privedena je u studenom prošle godine zbog sumnje da je s ostalim osumnjičenicima primila 300 tisuća eura mita za prodaju dijela poslovnog prostora dugoratske tvornice "Dalmacije" u stečaju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK je u međuvremenu zatražio i novu istragu zbog sumnje da je stečajna upraviteljica zlorabila dužnost prodajom dijelova opreme izravnom pogodbom bez natječaja i ispod stvarne cijene, oštetivši tvornicu za 463 tisuće kuna. Veći dio tog novca, kako je u svojem zahtjevu za istragom naveo USKOK, doznačen je na račun trgovačkog društva u vlasništvu njezina supruga i sina.

Istražni sudac o tom će USKOK-ovu zahtjevu odlučivati tek kad ponovno ispita optuženicu koja je zbog zdravstvenih tekoba bila smještena u bolnicu za osobe lišene slobode u Zagrebu gdje je potkraj prošle godine dočekala odluku o puštanju iz pritvora. Nakon toga je pokušala samoubojstvo.

(Hina) xdstr ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara