Sudionici HTV-ova "Foruma" o prvih sto dana Sanaderove vlade

"HRVATSKA Vlada u proteklom je razdoblju više radila na vanjskopolitičkom planu nego na gospodarskom, želeći stvoriti preduvjete za intenziviranje stranih ulaganja koja bi trebala dovesti do povećane gospodarske aktivnosti i smanjenja nezaposlenosti", rekao je ministar financija Ivan Šuker, gostujući u večerašnjoj emisiji Hrvatske televizije "Forum" u povodu prvih sto dana Vlade Ive Sanadera.

Naglasio je kako i nije bilo moguće više učiniti na gospodarskom planu dok nije bio donesen državni proračun, budući je privremenim financiranjem bilo pokriveno tek 60 posto potreba.

Ministar Šuker smatra da je unatoč 6,5 milijardi kuna nepodmirenih obaveza koje je ostavila bivša Vlada (Ivice Račana), Republika Hrvatska sposobna servisirati svoja kreditna zaduženja, te da budućnost nije tako crna ni alarmantna kako je neki žele prikazati.

Najavio je da će Vlada u svibnju ove godine u javnost izaći sa fiskalnom i makroekonomskom projekcijom u slijedeće tri godine, ističući da Vlada ima viziju gospodarskog razvitka države.

Ekonomski analitičar Ratko Bošković smatra da je Vlada preuzela filozofiju prošlog vremena, napominjući da je to "vidljivo iz državnog proračuna".

"Nitko nije očekivao da će Vlada preokrenuti hrvatsku ekonomiju u prvih sto dana, ali je obećala donijeti planove za rješenje problema vanjskotrgovinskog i deficita platne bilance te smanjenje nezaposlenost", rekao je Bošković.

Po njegovu mišljenju "Vlada je donijela neke poteze koji su politički popularni, ali da u ekonomskom smislu predstavljaju korak natrag".

Spominjući pritom model na koji će biti vraćen dug umirovljenicima, procijenio je da bi taj dug, umjesto iz proračuna, trebao biti vraćen, primjerice, u dionicama INA-e, HEP-a ili Hrvatskih autocesta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema mišljenju predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Žarka Puhovskog, na čelu hrvatske Vlade je čovjek koji je obećao sve što se moglo a da sada treba vidjeti može li to Vlada ispuniti.

Ocijenio je da je bivša Račanova Vlada imala bolji sastav, no da ova Sanaderova ima boljeg predsjednika. Također je ustvrdio da potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang svojim postupcima ruši kredibilitet Vlade.

Predsjednik Hrvatskog bloka (HB) Ivić Pašalić smatra da Vlada poslušno ulazi u pregovore s Međunarodnim monetarim fondom (MMF) jer su državne financije u katastrofalnom stanju, i da je Hrvatska visoko zadužena zemlja. Po njegovom sudu Vlada nema drugog koncepta osim čvrste suradnje s MMF-om.

Kada je riječ o suradnji s Međunarodnim Haaškim sudom, Pašalić drži da je ova Vlada još radikalnija od bivše u poslušnosti.

Način na koji se Vlada postavila u slučaju optužnica protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača ocijenio je katastrofalnim. "Vlada nije ništa pokušala učiniti u vezi s teškim kvalifikacija koje kriminaliziraju Domovinski rat, i prema kojima je hrvatska država stvorena na zločinu, pod vodstvom prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana", rekao je Pašalić.

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Hido Biščević procijenio je da je hrvatska vanjskopolitička pozicija sada bitno bolja te da možemo očekivati avis Europske unije u travnju ove godine.

Savjetnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Darko Beštek rekao je da je ova Vlada počela vraćati dostojanstvo hrvatskim braniteljima, te da će im biti vraćena razina prava koja im je umanjila bivša vlast.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara