Švedska pizzerija popela se na sam vrh moje liste pizzerija, evo i zašto
Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.
Luca i Baest prve su danske pizzerije upisane na moju listu pizzerija koje sam posjetio. Budući da smo već u prva dva dana uspjeli obići većinu kopenhagenskih znamenitosti, odlučili smo treći dan našeg godišnjeg odmora napustiti Dansku i otići u Švedsku. Naravno, iskoristio sam to za odlazak i u jednu švedsku pizzeriju.
Malmö, treći švedski grad po veličini, udaljen je nepunih pola sata vožnje vlakom od Kopenhagena pa smo se ranom zorom zaputili na obližnju željezničku stanicu. Povratna karta za vlak od Kopenhagena do Malmöa iznosi samo 25 eura, a naša je vožnja trajala iznenađujuće kratkih dvadeset minuta.
Zanimljivost ovog putovanja je to što jednim svojim dijelom pruga prolazi tunelom ispod mora, a ostalim dijelom preko Oresundskog mosta koji je najduži kombinirani most u Europi. To je ujedno i najduži most koji prelazi neku državnu granicu u svijetu.
Plan je bio obići najpoznatije znamenitosti u Malmöu pa na kasni ručak u neku dobru pizzeriju. Iako na društvenim mrežama svi preporučuju pizzerije Mastio i 400 gradi, mi smo ipak izabrali pizzeriju Noi. Pročitali smo recenzije i osvrte, a pizza nam je na slikama izgledala savršeno. U biti, Noi je nešto poput lanca pizzerija s restoranima na nekoliko lokacija od kojih je onaj koji smo mi posjetili na adresi Nostra Tullgatan 8 definitivno najveći i najljepše uređen.
Lijepo uređen prostor i jedna od kvalitetnijih pizza koje sam probao
U Noi smo stigli u kasnim poslijepodnevnim satima i zauzeli stol odmah pored prostora s velikom rotacijskom krušnom peći. Prostor je uređen moderno i skladno, a zbog velikih staklenih prozora djeluje prozračno, prostrano i veće.
U ponudi je petnaestak napoletanskih pizza, a uz njih su i dvije dječje pizze. Ima dosta gourmet pizza od kojih smo naručili dvije koje nam je preporučio simpatičan i srdačan konobar. Manzo e stracciatella i Burrata e parma su dvije pizze koje se najviše naručuju. Manzo e stracciatella je pizza sa stracciatellom, rezanom govedinom i tartufima, a Burrata e parma je nešto lakša crvena pizza sa šunkom, rukolom i burratom.
Noi pravi moderne napoletane, a za tijesto koristi bigu što tijesto čini laganim i ukusnim poput kakvog finog peciva. Nadjevi su sočni i obilni, složeni od visokokvalitetnih sastojaka. Ne znam je li to zbog duge šetnje i nešto kasnijeg ručka, ali Noi će mi kvalitetom svojih pizza biti upisan na sam vrh liste koju redovito ažuriram.
Pizze jeftinije nego u Danskoj
Cijene pizza u krunama su iste, ali izražene u eurima su dosta niže nego u Danskoj budući da je švedska kruna slabija od danske. Marinara je najjeftinija i košta 140 švedskih kruna (13 eura), Margherita je 150 švedskih kruna (14 eura), a najskuplje su upravo dvije koje smo naručili i koje koštaju 185 švedskih kruna (17.50 eura). Dječje su pizze 12 eura.
Noi nema švedsko, ali ima dobar izbor danskih točenih piva od kojih sam izabrao Faxe Royal Export. Četiri decilitra točenog piva košta 7 eura. Osim po vrhunskoj napoletanskoj pizzi Noi ću zapamtiti i po simpatičnoj situaciji koja nam se zbila. Sjedim za stolom nakon što smo pojeli pizzu, uživam u zadnjim gutljajima piva i slušam što s jednim od gostiju priča pizza majstor. Slušam ga tako par minuta i onda shvatim da smo u Švedskoj, a ja ne znam beknuti švedski.
Simpatična situacija s pizza majstorom
Obratio sam mu se pa sam i ja njega iznenadio. Zove se Stevan Rabrenović, Crnogorac iz Nikšića koji duže vrijeme radi u Švedskoj. Iskusan je pizza majstor i veliki entuzijast kada su pizze u pitanju. S njim u paru radi i talijanski pizza majstor Alessandro Modica. Kaže kako je dugo učio zanat i stjecao iskustvo vezano uz pripremu i izradu tijesta, a ovdje u pizzeriji Noi koristi isključivo bigu. Pravi uistinu vrhunske moderne napoletane koje su nas svojim izgledom i privukle dok smo birali koju ćemo pizzeriju posjetiti.
U razgovoru nam je ispričao i jednu anegdotu. Nedavno im je sasvim nenadano uletjela nestvarno velika narudžba. Jednoj je obližnjoj tvrtki propao dogovor vezan uz hranu koju su naručili za svoj domjenak pa su došli u Noi naručiti 170 pizza. Vlasnik je zatvorio pizzeriju za goste, a Stevan je napravio i ispekao traženih 170 pizza za manje od dva sata. Pomogli su mu veliko iskustvo i vrhunska rotacijska krušna peć.
Ova nam je švedska pizzerija ostavila bolji dojam od prethodne dvije danske. Noi ćemo pamtiti po lijepo uređenom prostoru, opuštenoj atmosferi, vrhunskim napoletanskim pizzama i simpatičnom pizza majstoru. Ni na trenutak nismo požalili što nismo posjetili Mastio i 400 Gradi. Možda nekom drugom prilikom kad opet dođemo u Malmö.
>> Pizzerija u Danskoj poslužila mi je najmanju pizzu u životu. Evo koliko košta
>> U Kopenhagenu sam probao neobičnu pizzu - po dosta višoj cijeni nego kod nas
