Unaids: Pandemija AIDS-a ne jenjava

BORBA protiv AIDS-a od kojega je ove godine u svijetu umrlo tri milijuna ljudi, još ne može pobijediti epidemiju, upozorava UNAIDS.

AIDS-om se svakoga dana zarazi 14.000 ljudi. "Nema dvojbe", upozorava UN-ova agencija za AIDS, da je "borba protiv AIDS-a na raskrižju: ili ćemo se tu i tamo zadovoljti manjim uspjesima, ili ćemo sve napore uložiti u obračun s epidemijom".

Premda se za borbu protiv AIDS-a izdvaja više novca, za zemlje u razvoju to nije dovoljno i u 2005. trebat će preko 10 milijarda dolara, što je više nego dvostruko više nego za ovu godinu.

Ove se godine virusom AIDS-a zarazilo pet milijuna ljudi, čime se broj nositelja virusa u svijetu popeo na 40 milijuna, od čega je 2,5 milijuna djece ispod 15 godina, prema podacima agencije.

Epidemijom AIDS-a najteže je pogođeno područje Afrike južno od Sahare.

Zahvaljujući generičkim lijekovima, godišnji troškovi za visoko aktivni antiretrovirusni lijek ili triterapiju koji su početkom 2000. iznosili 10.000 do 12.000 dolara po bolesniku, pali su na nešto manje od 300 dolara po osobi za najjeftiniju skupinu lijekova, kaže se u izvješću agencije o stanju epidemije AIDS-a u 2003.

Međutim, broj bolesnika u svijetu koji imaju pristup triterapiji jedva dostiže brojku od 800.000, od čega ih je 500.000 u bogatim zemljama koje imaju svega 1,6 milijuna zaraženih osoba. UNAIDS si je postavio zadaću: osigurati pristup antiretrovirusnim lijekovima trima milijunima osoba do konca 2005.

Porast spolno prenosivih bolesti kao što je gonoreja u Australiji, Japanu, zapadnoj Europi i SAD-u svjedoči o sve učestalijem spolno rizičnom ponašanju mladih, napose homoseksualaca. Nedovoljna obaviještenost još je česta u zemljama kao što je SAD, gdje se općenito smatra da barem četvrtina od 850.000 do 950.000 zaraženih ne zna da su seropozitivni. AIDS je glavni uzrok smrtnosti među američkim crnkinjama između 25 i 43 godine. Stanje se pogoršava u Kini, Indoneziji, zemljama bivšeg SSSR-a i u sjevernoj Africi.

Lani se ukupni broj osoba zaraženih HIV-om, odnosno oboljelih od AIDS-a procjenjivao na 42 milijuna. Napredak u epidemiološkom nadzoru pokazuje da je taj broj nešto manji, ali taj prividni pad ne znači da epidemija jenjava, naprotiv ona se sve više širi, upozorava UNAIDS.

(Hina) vrad dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara