Video: Friščić i Adlešić u epizodi "Kako smo se predizborno zaletjeli"

U JEDNOM od predizbornih izdanja HTV-ove emisije "Otvoreno", upitan o tome koliko će mandata osvojiti na izborima, Josip Friščić samouvjereno odgovara kako on na sve gleda realno, te kako će HSS i HSLS po izborima osvojiti od 21 do 23 mandata.

"Potpisujem" nasmijano će Adlešić. Nakon predizbornih predviđanja o 23 mandata, Friščić dodaje kako će sve ispod toga smatrati neuspjehom.

Koalicija HSS-HSLS s PGS-om i ZDS-om bi, kažu privremeni rezultati DIP-a, imala osam mandata, što bi Friščiću reklo da se ubuduće ostavi svoje kristalne kuglice. No, njegova su predviđanja s neke strane i razumljiva, ako se uzme u obzir da su neka predizborna istraživanja bila potpuni promašaj.

Primjerice, posljednje Pulsovo istraživanje, objavljeno tri dana pred izbore, proricalo je da će, od ukupnog broja ispitanika koji će vjerojatno izaći na izbore, njih 33,4 posto glas dati SDP-u, a 32,5 posto HDZ-u. Koaliciju HSS-HSLS-PGS podupiralo je tada prema Pulsu 6,6 posto anketiranih ispitanika, a njih 5,9 podupiralo je HNS. Podršku HSU-u je izrazilo 4,8 posto ispitanika, HSP-u 3,8, IDS-u 1,5, DC-u 1,1, a Glavaševom HDSSB-u otišlo je 0,9 posto.

Što kažu privremeni rezultati DIP-a? HDZ  bi trebao imati 61 mandat, SDP njih 56. Koalicija HSS-HSLS s PGS-om i ZDS-om trenutno ima osam mandata, HNS sedam. HDSSB i IDS imali bi tri mandata, HSP i HSU ostaju na jednom zastupniku, a DC-a nema ni za lijeka.

B.S.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara