Vidoševića doveli u Uskok: Osumnjičen da je bio na čelu kriminalne skupine koja je izvlačila novac!

Vidoševića doveli u Uskok: Osumnjičen da je bio na čelu kriminalne skupine koja je izvlačila novac!

Foto: Hina

NADAN VIDOŠEVIĆ noć je proveo u policijskoj jedinci za zadržavanje. Istragu protiv Nadana Vidoševića koji je danas privremeno udaljen s čela Hrvatske gospodarske komore (HGK) preuzeo je Uskok zbog sumnje da je okupio skupinu koja je iz Komore izvukla više od 32 milijuna kuna, doznaje se iz izvora bliskih istrazi.

Vidošević doveden na ispitivanje

Vidošević je poslijepodne doveden na ispitivanje u sjedište Uskoka gdje, kako se neslužbeno doznaje, iznosi obranu.

Vidoševićev odvjetnik Dražen Delač, koji je u zgradu tužiteljstva u Gajevoj došao prije nego što su tamo dovedeni njegov branjenik i jučer uhićena voditeljica Službe za financijsko-računovodstvene poslove HGK-a Josipa Mladinov, potvrdio je tek da je riječ o predmetu u nadležnosti Uskoka.

U Uskok je došao i Branko Šerić, odvjetnik Igora Premilovca koji je još prije mjesec dana istražiteljima otkrio da je preko fiktivnih ugovora izvlačen novac iz Komore, ali i Hrvatskih autocesta.

Šerić je kazao kako Uskok sumnja da je riječ o udruživanju radi počinjenja kaznenog djela. "Grupu je organizirao jedan od osumnjičenih s još dvoje zaposlenika HGK, a dvojica osumnjičenika su pomagači u toj kriminalnoj aktivnosti", rekao je Šerić. Time je neformalno potvrdio nagađanja da se uz Vidoševića za udruživanje terete njegova šefica kabineta Zdenka Peternel, koja je u istražnom zatvoru od sredine listopada, te Josipa Mladinov, dok se Premilovac i Davor Komerički terete kao pomagači.

Vidošević i Josipa Miladinov uhićeni su jučer, dan nakon što je svoj iskaz u tužiteljstvu dopunio Komerički. Istražiteljima je navodno kazao da je novac, izvučen preko Premilovčevih tvrtki, davao na ruke Vidoševiću i njegovoj suradnici Peternel koju se na početku istrage teretilo da je još sredinom 2005. osmislila način isplaćivanja novca preko fiktivnih ugovora.

Šerić je dodao i da je Premilovac morao ponoviti iskaz u Uskoku, kao što je bio slučaj i kada je taj specijalizirani dio tužiteljstva preuzeo istragu o izvlačenju novca iz HAC-a koju je u početku također vodilo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo.

Nakon ispitivanja u Uskoku Vidošević će, ukoliko tužiteljstvo za njega zatraži istražni zatvor, biti odveden pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Odvjetnik Delač: Gospodin Vidošević je dobro

Na pitanje kako se Vidošević osjeća, Delač je tek kratko poručio: "Gospodin Vidošević je dobro".

Istražitelji će, kako se doznaje, nastaviti s pretragom Vidoševićevih nekretnina, ali i više kuća i stanova upisanih na članove njegove obitelji.

Cijeli utorak Vidošević je proveo na pretresu svoje vile na Gornjem prekrižju te ureda u Komori iz kojega je sinoć oko oko 20,30 sati odveden pritvorskom nadzorniku. U kući u elitnom zagrebačkom naselju pronađena je i tajna prostorija s kolekcijom vrijednih umjetničkih djela, za koju mediji tvrde da je "najveća kolekcija slika na Balkanu". Državna revizija još je u izvješću za 2010. utvrdila da je Komora od 2005. do 2009. potrošila 7,2 milijuna kuna na 330 umjetnina, iako je ta institucija već imala 460 slika te da je angažirala vanjske tvrtke za poslove koje je sama mogla obaviti.

> Ukinite HGK! Za nasljednika Vidoševića izabrali vlasnika više problematičnih firmi s kaznenom prijavom!

> HGK - sramota hrvatskih institucija! Novac poduzetnika godinama su trošili na slike, veterinare, a nitko ništa nije poduzimao!

Vidošević privremeno smijenjen s čela HGK!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnjem sastanku Upravnog i Nadzornog odbora Hrvatske gospodarske komore donesena je odluka o privremenoj smjeni Nadana Vidoševića s mjesta predsjednika Komore. Za novog vršitelja dužnosti predsjednika izabran je Darko Petričević. Tu će dužnost vršiti do izvanredne skupštine 15. studenoga, a već idući tjedan ponovno će se sastati izvanredna skupština. "Postojeći predsjednik Nadan Vidošević u ovim se okolnostima privremeno udaljuje s pozicije predsjednika Upravnog odbora i HGK, a Upravni je odbor iz svojih redova imenovao člana koji će biti vršitelj dužnosti u pripremi tranzicijskog razdoblja do imenovanja novoga", izjavio je novinarima Petričević koji neće dugo biti v.d. Naime, otkriveno je kako ima više kaznenih prijava te je stoga zakazana nova sjednica na kojoj će ga smijeniti.

Petričević je, na novinarski upit je li iznenađen ovom situacijom, odgovorio da je."Teško je govoriti koliko sam iznenađen, dosta, naravno. Nije jednostavno niti slušati niti čitati sve to i u tom sam smislu jako iznenađen", kazao je.

Na novinarske upite je li bilo povišenih tonova na današnjoj sjednici Nadzornog i Upravnog odbora, Petričević je rekao kako nije bilo nikakvih problema, kako je sve odrađeno profesionalno kao pokazatelj ukupnog stanja u komori koja funkcionira. "Nema nikakvih problema po pitanju pozicije i odnosa HGK prema relevantnim faktorima koje ona mora posluživati, a to su Vlada, ministarstva i ostali i naravno njezine članice. Znači, u tom segmentu nema nikakvih problema", kazao je.

> Zemljišta, nekretnine, umjetnine i satovi: Odakle toliko bogatstvo Vidoševiću?

> Uhićen Nadan Vidošević! Nakon pretresa HGK završio je u pritvoru, istražitelji zaplijenili slike

Podsjetimo, Vidoševića je policija privela u utorak ujutro. Osumnjičen je za zloporabu položaja u slučaju izvlačenja novca iz HGK. Iako je nakon uhićenja svoje desne ruke, Zdenke Peternel, kazao kako nije ništa znao o tome i kako "muž uvijek sve zadnji sazna", čini se da je netko od ranije uhićenih ipak propjevao i otkrio koja je zapravo bila Vidoševićeva uloga u cijeloj aferi.

U svom iskazu Peternel nije teretila Vidoševića

U svom iskazu kojeg je dala bivša šefica ureda predsjednika HGK Zdenka Peternel nije teretila Nadana Vidoševića, kazao je njezin odvjetnik Davorin Budin. "Nakon što je prvi puta iznosila obranu prilikom uhićenja, od dana 16. listopada 2013. svoju obranu nije dopunjavala te time nije mogla učiniti ono što joj mediji neutemeljeno stavljaju na dušu", kazao je odvjetnik Peternel.

Uhićena i šefica financija HGK

Hrvatska gospodarska komora (HGK) potvrdila je jučer poslijepodne da se u HGK provode istražne radnje nad predsjednikom HGK Nadanom Vidoševićem i voditeljicom Službe za financijsko-računovodstvene poslove Josipom Mladinov.

"Možemo potvrditi da se provode istražne radnje nad predsjednikom HGK Nadanom Vidoševićem i voditeljicom Službe za financijsko-računovodstvene poslove Josipom Mladinov te u ovom trenutku, u interesu istrage, to nismo u mogućnosti komentirati", naveli su iz Komore u priopćenju o istražnom postupku koji se provodi u HGK.

"Unatoč tim istražnim radnjama, sve organizacijske jedinice HGK funkcioniraju normalno i obavljaju planirane aktivnosti", poručili su iz Komore.

Komerički dopunio iskaz i izašao iz Remetinca

Nakon što je dopunio svoj iskaz u tužiteljstvu Davor Komerički, suosumnjičenik u slučaju izvlačenja više od 30 milijuna kuna iz HGK, pušten je iz istražnog zatvora u Remetincu, potvrdili su njegovi odvjetnici.

Komerički je istražiteljima dao iskaz nakon čega je zaključeno kako više nema razloga da se nad njim primjenjuje najstroža mjera osiguranja nazočnosti u postupku, izjavio je Hini jedan od njegovih odvjetnika, Janjko Grlić. Na pitanje očekuju li da će Komerički biti pozivan u tužiteljstvo na davanje dodatnih iskaza, Grlić je kazao kako vjeruje da je njegov branjenik odgovorio na sva pitanja.

Neslužbeno se doznaje da je upravo njegov iskaz Vidoševića povezao sa slučajem Remorker u kojem je, posredstvom tvrtki krunskog svjedoka Igora Premilovca, iz HGK izvučeno 32 milijuna kuna.

Komerički je uhićen sredinom listopada zajedno s Vidoševićevom suradnicom Zdenkom Peternel koju tužiteljstvo tereti da je kao predstojnica ureda predsjednika HGK i voditeljica koordinacije velikih projekata još sredinom 2005. osmislila način isplaćivanja novca preko fiktivnih ugovora.

Tužiteljstvo sumnja da je Peternel od Komeričkog zatražila da joj pronađe tvrtke koje bi izdavale fiktivne račune, za što je on angažirao Premilovca. Novac koji je Komora plaćala fiktivnim tvrtkama Premilovac je dizao preko austrijskog računa svoje češke tvrtke Remorker i umanjen za proviziju predavao Zdenki Peternel.

Iz ovog slučaja pokrenuta je i istraga za izvlačenje novca iz Hrvatskih autocesta, također preko Premilovčevih tvrtki, a istragu je od zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva preuzeo Uskok.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara