Zagrebačka burza: Snažan oporavak Crobexa nakon jučerašnjeg pada

Zagrebačka burza: Snažan oporavak Crobexa nakon jučerašnjeg pada
Ilustracija: EPA

NA ZAGREBAČKOJ burzi danas poslijepodne Crobexi su bili na dobitku od otprilike 7,5 posto, nadoknadivši tako veći dio jučerašnjih gubitaka koji su premašili 10 posto, zbog čega je veći dio dana burzovno trgovanje bilo obustavljeno.

Crobex indeks oko 14 sati bio je u plusu 7,45 posto, na 1535 bodova, a Crobex10 za 7,67 posto, na 916 bodova.

Glavni dionički indeksi nadoknadili su tako dio jučerašnjih gubitaka kada su u prvom satu trgovanja potonuli za više od 10 posto, na najniže razine u 11 godina. Zagrebačka burza zbog toga je jučer prvo obustavila trgovanje na sat vremena, a kasnije je Hanfa odlučila obustaviti trgovanje do kraja dana.

Indexi podebljavaju dobitke

S jučerašnjim padom, od početka tjedna Crobexi su bili na gubitku više od 20 posto pa je s burze izbrisano oko 16 milijardi kuna tržišne vrijednosti dionica.

Jutros je trgovanje nastavljeno, a indeksi se oporavljaju te s protekom dana i 'podebljavaju' dobitke. To se zahvaljuje ponajviše oporavku cijena dionica na europskim burzama, nakon jučerašnjeg rekordnoga pada, jer se ulagači nadaju da će mjere niza središnjih banaka i vlada u svijetu ublažiti udar pandemije koronavirusa na gospodarstva.

Oko 14 sati paneuropski Stoxx 600 indeks bio je u plusu za više od 8 posto, a za toliko su skočili i frankfurtski DAX i londonski FTSE indeks. Pariški CAC bio je u plusu više od 9 posto.

Najlikvidnija dionica HT-a

Na Zagrebačkoj je burzi redovni promet dionicama do 14 sati dosegnuo 37 milijuna kuna. Još 45 milijuna ostvareno je u četiri blok transakcije i to redovnom dionicom Adrisa 35 milijuna kuna, dionicom Valamar Rivijere 3,88 milijuna kuna, Podravke 3,35 milijuna kuna te Arena Hospitality grupe 2,86 milijuna kuna.

Najlikvidnija je u redovnom trgovanju bila dionica HT-a, kojom je ostvareno 6,73 milijuna kuna prometa, a cijena joj je skočila 5,76 posto, na 156 kuna.

Slijedi dionica Podravke s prometom od 6,25 milijuna kuna i rastom cijene za 14,4 posto, na 366 kuna.

Najveći dobitak ostvarila dionica Optima telekoma

Po cjenovnom dobitku prati je dionica Valamar Rivijere, čija je cijena skočila 14,08 posto, na 23,50 kuna, uz promet od 5,6 milijuna kuna prometa.

Najveći dobitak ostvarila je dionica Optima telekoma, za 16,67 posto, na 5,25 kuna.

Znatni cjenovni plus bilježi i dionica AD Plastika, od 14,23 posto, pa se njome trguje po 148,5 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara