Dolazi nam sunce - vrijeme je za vožnju bez krova!

 Foto: 123rf, IndexOglasi

VOŽNJA u kabrioletu pruža jedinstven osjećaj i najbliža je onom vožnje na motoru, ali bitno sigurnija. 
 
S prvim zrakama sunca i toplijim vremenom kabrioleti poput motocikala izlaze na ceste. Vlasnici ovakvih automobila u pravilu imaju cjelogodišnji automobil, a kabriolet im služi samo za gušt. Izuzetak su tzv. CC izvedbe sa pomičnim čvrstim krovom, kao i veći kabrioleti (čitaj skuplji), koji mogu zadovoljiti svakodnevne potrebe bez obzira na vrijeme i broj putnika. 
 
Malo je ljudi koji ne bi htjeli u svojoj garaži imati bar jedan kabriolet. Tu ne mislimo samo na roadstere s dva sjedala, već i rasne kabriolete s četiri sjedala i doista konkurentnom dozom praktičnosti. No, razloga njihove slabije popularnosti je mnogo, a među najčešćima su u pravilu visoka cijena i skromnija ponuda modela. Tek potom na red dolaze premali prtljažnik, činjenica redovito nemaju četvera vrata i dakako potencijalno skuplje održavanje zbog mehanizma krova. Posljednjih godina problemi poput lošije izolacije i trajnosti krova su gotovo zanemarivi. 
 
Govorimo li o ponudi polovnih automobila, potraga za kabrioletom nerijetko postaje noćna mora, a slabije upućeni mogu se suočiti s vrlo skupim servisima krovnih sustava. Ponuda je skromnija, a cijene najblaže rečeno šarolike. S druge strane, udio održavanih primjeraka u ponudi je veći, a automobili redovito imaju manje kilometara. Nakon što izaberete koncept automobila bez krova dobra je preporuka kupovini pristupiti studiozno i odvojiti dovoljno vremena za temeljitu provjeru automobila. 
 
Naravno, određeni kompromisi su potrebni, a mi smo ovaj puta izabrali nekoliko primjeraka vrijednih pažnje. 
 
Citroen C3 Pluriel
 
 
Pomalo zaboravljeni Citroenov koncept polivalentnog vozila redovito se mora uvrstiti u pregled tržišta kabrioleta. Jedan od razloga je povoljna cijena, pa se solidni primjerci mogu pronaći za oko 25.000 kn. 
 
Dopadljivi ima mogućnost da se preobrazi u čistokrvni kabriolet, no s godinama brojni pomični dijelovi ne sjedaju kao prvog dana. Konkretan primjerak je iz 2006. godine s malo prijeđenih kilometara, a nešto viša cijena daje naslutiti da koncept slaganja karoserijskih elemenata još nije pokazao svoj mušićavi karakter. 
 
Mazda MX-5
 
 
Penjemo li se cijenom prema iznosu od 50.000 kn stići ćemo do CC izvedbi. I ovdje prvu riječ vode Francuzi, a uz bok ima staju i modeli poput VW Eosa. No, ako želite rasni roadster ponudu ovdje otvara Mazda MX-5.
 
Dovoljno je reći kako se radi o najprodavanijem roadsteru svih vremena. Odličan automobil može biti vaš za doista mali novac, a kako automobil ima svojevrsni kolekcionarski status redom se radi o sačuvanim automobilima. Konkretan primjerak dolazi iz novije, treće po redu generacije, a zahvaljujući ekstenzivnom tuningu snaga mu je podignuta na čak 230 KS, a vozna svojstva poboljšana brojnim modifikacijama.  
 
Fiat 500C
 
 
Fiat je reinkarnacijom linije 500 napravio odličan posao, a model 500C s platnenim krovom predstavlja vrhunac ponude za one sklone retro modelima. Izuzetno atraktivan i bogato opremljen automobil odličan je u gradu, a na otvorenoj cesti uzima danak u komforu. 
 
Naše dojmove o ovom automobilu možete pročitati ovdje.
 
VW Golf Cabrio
 
 
Odlaskom Eosa Golf je jedini kabriolet u ponudi Volkswagena. Za razliku od prethodnika, a posebno prve generacije, Golf u cabrio izdanju nema više toliku popularnost. No atraktivnost mu se ne može osporiti, a izbor provjerenog 1.6 TDI motora čini ga prikladnim u svakodnevnom korištenju. 
 
Opel Cascada 
 
 
Mnogi od vas niti ne znaju da je Opel Astra dostupna u cabrio izdanju. Nakon Bertoneove izvedbe Opel je utihnuo, a potom je 2006. godine lansirana manje uspješna TwinTop izvedba Astre H s pomičnim čvrstim krovom. Astra J se nije skidala u toples, dok je nova generacija dobila poseban model i zove se Cascada. 
 
Radi se o klasičnom kabrioletu, čak 43% čvršćem i broj većem od prethodnika, a osim atraktivnog izgleda atraktivnom ju čini mogućnost izbora dizelskog motora, te vrlo bogata oprema. Sklopivi krov je moguće podići, odnosno spustiti električnim putem za 17 sekundi pri brzinama do 50 km/h.
 
Audi A4 Cabrio
 
 
Audi A4 Cabrio je pravi klasik među kabrioletima. Prelijepi kabriolet bezvremenskog izgleda odlikuje se pouzdanom mehanikom, a u konkretnom slučaju je pokretan 2.0 TDI dizelašem. Manji, ali osjetno atraktivniji A5 cabrio je još jedna odlična opcija, no ovdje računajte sa osjetno višom cijenom. 

INDEX OGLASI – jedini besplatan i najbrže rastući oglasnik u Hrvatskoj!
 
INDEX OGLASI, potpuno besplatni mali oglasnik pokrenut je prije nešto više od godinu dana. Osim preglednog, brzog i jednostavnog sučelja, posebnost ovoga oglasnika jest da su Index Oglasi potpuno besplatan mali oglasnik koji ne naplaćuje objavu oglasa niti u jednoj kategoriji, čak niti u kategoriji Auto-moto te kategoriji Nekretnine.

Na Index Oglasima u ovom trenutku možete pronaći više od 15.200 stanova, više od 8.500 kuća te 13.000 automobila. Registrirano je više od 48.500 korisnika, a Facebook stranicu prati više od 115.000 ljudi!

Korisnici Index Oglasa kao glavni adut ističu činjenicu da je predaja oglasa u svim kategorijama potpuno besplatna, čak i kod prodaje stanova i automobila. Velik broj oglasa već u prvom danu pregleda više od 10.000 ljudi, dok pojedini oglasi skupe i preko 100.000 pregleda.

Index Oglase pregledajte ili besplatno predajte na adresi www.index.hr/oglasi
 

 


 

Pročitajte više