Još jedna europska zemlja uvodi poreze i carinu na električne automobile

Foto: Unsplash

PORASTOM prodaje električnih automobila stekli su se uvjeti za smanjenje povlastica, pa i za izjednačavanje s klasičnim automobilima. 

Kako piše The Swiss Times, a prenosi Revija HAK, nakon Švedske koja je ukinula subvencije na kupovinu električnih vozila, sada i Švicarska najavljuje neugodne novosti za sve koji planiraju kupiti električni auto. Švicarsko savezno vijeće je u svojem priopćenju za javnost obznanilo da se s 1. siječnja iduće godine uvode isti porezi za električna vozila kao što vrijedi za automobile pokretane motorima s unutrašnjim izgaranjem. Dodatno, uvodi se i uvozna carina od 4 posto. 

"Bundesrat (Savezno vijeće Švicarske) smatra kako oslobođenje od carina kao poticaj više nije potrebno, s obzirom na nagli porast udjela električnih vozila u ukupnom uvozu automobila i konvergenciji cijena“, navodi se u priopćenju vijeća.

Savezno vijeće procjenjuju da bi zadržavanje povlastica država do 2030. izgubila i do tri milijarde CHF. Također, smatraju da će do 2025. godine cijene električnih automobila i ekvivalentnih modela na fosilna goriva biti izjednačene, pa zadržavanje olakšica nema smisla. 

U razdoblju od 2018. do 2022. godine uvoz električnih automobila u Švicarsku se povećao šest puta, s 8000 na 45.000 prošle godine. A u prvoj polovici ove godine je prodaja električnih automobila skočila za dodatnih 23 posto u odnosu na isto razdoblje lani, čime je prodano 30.400 električnih automobila. Posljednje procjene govore kako će uvođenjem ovih davanja rast ipak biti usporen. 

Pročitajte više