Možemo li očekivati povratak vojnih motocikala?

Iako su za vrijeme Drugog svjetskog rata vojni motocikli biti popularni, danas to baš i nije tako. Međutim, čini se kako postoje pobornic povrataka ovakvih motocikala u vojne redove. Primjerice, američki Logos Technologies jedan je od onih koji se zalažu da vojni motocikli ponovo postanu dio vojne opreme pa su zato pripremili koncept SilentHawk koji bi malim vojnim timovima trebao osigurati lagan i bešuman transport kroz neprohodan neprijateljski teritorij.

Naime, većina modernih motocikala koje koristi vojska, idu na dizelsko gorivo jer ih u borbenim uvjetima nije jednostavno opskrbljivati benzinom. To je ujedno i jedan od glavnih razloga zašto dvokotači trenutno nisu više zastupljeni u vojskama svijeta. Međutim, čini se kako se riješenje za to dolazi u obliku hibridno-električnog motocikla zasnovanog na električnom motocrossu RedShift MX tvrtke BRD.

Ovaj model opremljen hibridno-električnim pogonskim sklopom i pogonom na svim kotačima čime je ovaj koncept postao izuzetno sposoban za djelovanje na ekstremnim terenima i uvjetima bilo gdje na svijetu.

Važno je naglasiti kako je upravo ovaj koncept dobio nagradu Američke vojne razvojne agencije DARPA, što predstavlja svojevrsni uvod i korak prema uvođenju ovakve novine u vojne redove.

Pročitajte više