Nakon 55 godina reinkarnirali su legendarni automobil, je li bolji od originala?

Foto: Abarth

TALIJANI su majstori dizajna, a posebno upečatljivi su bili u autosportu. Neki su i danas. 

Među njih definitivno spada i Abarth, koji je ostao dosljedan korijenima nudeći gotovo jednako brutalne automobile. Sada su se sjetili jednog takvog automobila i pokušali ga reinkarnirati u skladu s aktualnim trendovima. 

1966. godine milanski inženjer Mario Colucci projektirao je 1000 SP ili Sport Prototipo, jedan od najveličanstvenijih automobila u Abarthovoj povijesti. Minimalistički dizajniran bolid je zahvaljujući laganoj konstrukciji sasvim uspješno pokretao maleni četverocilindarski motor, 1.0 sa 105 KS.

55 godina kasnije Abarth predstavlja novi 1000 SP. Radi se o unikatu koji vjerno prati stil originala, ali sada u okviru većih gabarita s dodatno poboljšanom aerodinamikom izvana i ergonomijom iznutra. Ali tri preduvjeta su i dalje tu, a to su minimalna masa, aerodinamika i voznost.

Ispod poklopca je Alfin dragulj, 1.75-litreni turbak s 244 KS. Tehnički podaci nisu poznati, ali je auto sasvim sigurno startniji i brži od originala, ako su ga uopće testirali. Osim osjetno snažnijeg motora automobil je umjesto cjevaste konstrukcije dobio hibridnu sa središnjim dijelom od karbona te prednjim od aluminija. Napredniji je i ovjes, pa s veseljem iščekujemo prvi izlazak na asfalt.

Pročitajte više