Njemačka udvostručuje bonuse za električna vozila, mijenjaju se i benzinske postaje

Foto: Volkswagen

NJEMAČKA vozila želi da nacija prigrli električna vozila i tako pomogne domaću autoindustriju koja je već poodmakla u procesu elektrifikacije game. 

Kako piše CNN, kupci električnih vozila moći će računati na državni bonus do 6000 eura. Taj maksimalni iznos vrijedi za vozila cijene do 40.000 eura u koji ulazi i Volkswagen ID.3, jedna od najvećih nada domaće autoindustrije. I to nije sve, jer ako se pridoda i bonus samih proizvođača, kupci mogu računati na ukupan bonus do 9000 eura. U ovom klubu su nadolazeća Opel e-Corsa (e-208), Renault Zoe, a dijelom i Tesla Model 3 te starosjedioci poput BMW i3. 

Bonus su dio paketa od 130 milijardi eura predviđenih za oporavak njemačkog gospodarstva koji će biti upucani u bitne grane industrije. Politika Njemačke potiče električna vozila i dodatno oporezuje vozila s emisijom višom od 95 g/km. Na ove poticaje Njemačka će utrošiti oko 2,2 milijarde eura, dok će dodatne 2 milijarde dobiti proizvođači automobila. Prosječne emisije novih automobila u prošloj godini u Njemačkoj su bile oko 150,9 grama C02 po kilometru.

Koliko je snažna autoindustrija u Njemačkoj najbolje govore podaci za Volkswagen. On u 27 tvornica zapošljava oko 300.000 radnika, a samo do 2024. godine planira na elektrifikaciju game utrošiti oko 33 milijarde eura. Još dva podatka. Potražnja za novim automobilima je na razini 1991. godine, pa i niža, dok je prodaja električnih automobila u prvom kvartalu ove godine u Europi porasla za 72%. Jasno je gdje Njemačka vidi izlaz. 

A nove mjere tu ne staju. Tako će sve benzinske postaje morati instalirati punjače za električna vozila. Time bi se trebala umanjiti velika prepreka u popularizaciji električnih vozila, a to je nedostupnost punionica.  

Pročitajte više