Od ukidanja ograničenja na Kubi prodano samo 50 automobila

Kuba je nakon dugih 50 godina ublažila restrikcije koje se odnose na uvoz automobila u tu zemlju, a zbog kojih su se na ulicama tamošnjih gradova donedavno mogli vidjeti samo oldtimeri, iako oku ugodni, automobili vrlo problematični za održavanje. Ipak, nova pravila zbog kojih je vlast trebala olakšati uvoz automobila i ostvariti znatan prihod nisu urodila plodom. U zadnjih je 6 mjeseci, naime, na Kubi prodano samo 50 automobila i 4 motocikla.

###

Glavni su razlog ovako slabe prodaje sulude cijene koje su u nekim slučajevima 'napuhane' i 400 posto u odnosu na ostatak svijeta. Tako jedan obični Peugeot 206 u havani košta nevjerojatnih 91.000 dolara dok bi za 508-icu bilo potrebno izdvojiti 262.000 dolara, svotu koju prosječni Kubanac ne bi mogao zaraditi niti za nekoliko života. Prosječna je plaća na Kubi tek 20 dolara mjesečno, no ipak se našao poneki kupac koji je u prosjeku kupio polovno vozilo i za njega izdvojio 23.000 dolara.

Kubanske vlasti tvrde da će 75 posto zarade od prodaje uvezenih automobila biti upotrijebljeno za obnovu infrastrukture iznimno neefikasnog javnog prijevoza, no čini se kako će ozbiljnije investicije morati pričekati budući da je cjelokupni prihod svih 11 zastupstava na Kubi u prvih 6 mjeseci prodaje iznosio tek 1.28 milijuna dolara.

Pročitajte više