Rimče, čuvaj se: Iz Finske dolazi novi električni bolid i nudi jednu novost

INSPIRACIJA je u dizajnerskom smislu bio Lamborghini Aventador.

Finska tvrtka Tritium radi na projektu koji se zove "najprilagodljiviji superautomobil na svijetu". Premijera je zakazana za Sajam automobila u Monaku tijekom lipnja, naravno, ako se steknu uvjeti za održavanje manifestacije.

Riječ je o intrigantnom konceptu koji će se raditi u svega 11 primjeraka, a svaki od njih bit će personaliziran po želji kupaca. Tu ne mislimo samo na boju, detalje i opremu nego i na cijele panele koji mogu biti postavljeni na okvir vozila. Prednji dio vozila pritom neodoljivo podsjeća na Lamborghini Aventador, a na stražnjoj strani dominira golema rešetka.

Za razliku od Aventadora, koji je očito bio inspiracija kreatorima, Tritium je električni bolid. Raspolaže sa 671 KS i autonomijom od 300 km.

Šasija Tritiuma je slična karbonskoj konstrukciji bolida F1. Zanimljivo je da će vlasnici čak i nakon kupnje vozila moći mijenjati njegov vanjski dio zamjenom pojedinih karoserijskih panela. Razlikuje se od BMW-a Z1, koji su promovirali kao auto čija se boja može promijeniti za jedno popodne promjenom vanjskih panela uz osnovni ručni alat.

Tritium kaže da je električni automobil nastao u suradnji stručnjaka koji su svoje znanje potvrdili u područjima kao što su dizajn jahti i dizajn audioopreme, piše CarBuzz.

Električni automobili Tritium koštat će oko 1,1 milijun eura i ostat će san ljubiteljima automobila prosječne platežne moći, ali i onima neodlučnima. Predviđena je proizvodnja serije od tek 11 primjeraka. Tvrtka se pritom suočava s preprekama u organizaciji debija, uslijed krize koja je nastala zbog epidemije koronavirusa.

Ostaje vidjeti hoće li njegov jedinstveni koncept promjene panela karoserije prihvatiti i drugi proizvođači sportskih automobila.

Pročitajte više