Službeno je: Volkswagen je opet svjetski broj 1!

 Foto: Volkswagen

OBJAVOM službenih rezultata prodaje iz Toyote postalo je jasno kako je Volkswagen preuzeo tron kao najprodavaniji proizvođač u prošloj godini. 
 
Duel Toyote i Volkswagena traje već godinama, još otkako je GM pogođen krizom bio prisiljen na povlačenje. Mnogi su očekivali kako će Toyota i ove godine zadržati status najvećeg, pogotovo ako se uzme u obzir ogroman skandal koji je posljednjih mjeseci tresao Volkswagen. No, već su službeni podaci iz Volkswagena pokazali kako je prodaja porasla, pa je bilo samo pitanje vremena pričekati vijesti iz Toyote. 
 
Prema službenim podacima Volkswagen je tijekom 2016. godine prodao 10.312.400 vozila, što je rast od 3,8% u odnosu na godinu prije. Toyota je pak tek sada izašla u javnost i objavila kako je u 2016. godini prodala 10.175.000 vozila, dok je proizvodnja u istom razdoblju iznosila 10.213.486 vozila ili 1,3% više u odnosu na 2015. godinu. Potpuno neočekivano, razlika je sada više od 100 tisuća vozila, a ako se uspoređuje prodaja i veća. 
 
Pritom naravno sve nije crno i bijelo, pa tako godišnji rezultati nisu jednoznačni. Tako u Forbesu ističu da Toyota barata pojmovima prodaje i proizvodnje, a Volkswagen pojmom isporučenih vozila. Dodatno, Toyota u svoje statistike ne ugrađuje proizvodnju za ostale marke, a radi se o nekoliko stotina tisuća vozila.
 

 

Pročitajte više