Volkswagenov pad: Golfa detronizirala Fiesta, a globalno ih pretekao Renault Nissan

Foto: Ford
 
U SAMO tri mjeseca Volkswagen je izgubio dvostruku krunu. 
 
Punih sedam godina Volkswagen Golf je bio na tronu kao najprodavaniji automobil na europskom tržištu, a sada je vrh prepustio Fordu. Globalno pak, nekad svjetski broj 1 pao je na treće mjesto.
 
Nakon što je agencija za istraživanje tržišta Jato objavila prodajne rezultate za prvi kvartal 2017. godine na europskom tržištu u Wolfsburgu su zastave na pola koplja. Njihov najjači adut nije mogao izdržati breme Dieselgatea, ali i nekih novih trendova. Od pomoći (zasad) nije ni redizajn, a vrijeme će pokazati hoće li novi 1.5 TSI motor biti dovoljan za povratak. Naime, pobijedila ga je Ford Fiesta, vječni drugi na europskoj rang listi, koji je nedavno predstavljen u potpuno novom (gotovo) premium ruhu. 
 
U prvom kvartalu ove godine Ford je prodao 47.263 Fiesti, dok je VW Golf prodan u 46.795 primjeraka. Dizelska ponuda već neko vrijeme nije jaki tržišni adut Volkswagena, koji je i dalje najprodavaniji brand u Europi sa 443.000 prodanih automobila. Slijedi ga Ford s 317.837 i Renault s 291.317 prodanih primjeraka u prvom kvartalu ove godine.  
 
 
Europa jača od Amerike
 
Europsko tržište bilježi konstantan rast, a samo u ožujku zabilježen je rast od 10,8% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. S 1,93 milijuna prodanih primjeraka stari je kontinent pretekao čak i SAD.  Najveći rast od velikih tržišta bilježi Italija s plusom od 17,4%, a slijedi ju Španjolska s 12,7% rasta i Njemačka gdje je zabilježen porast broja registracija za 11,4%.
 
Modeli koju su u Europi zabilježili najveći rast su Citroen C3, Mercedes E-klasa, Renault Megane i posebno VW Tiguan, sve modeli koji su nedavno dobili nove generacije. Očekivano, SUV vozila su najtraženija i trenutno drže gotovo trećinu tržišta. Najveći pad prodaje po modelima uz VW Golf (-16,9%) bilježe Audi A3 i Peugeot 308, te VW Passat s padom od čak 31,3% u odnosu na ožujak prošle godine. 
 
Globalni poraz Volkswagena
 
I na globalnom nivou Volkswagen bilježi pad. 2016. godine svjetski broj 1 sada je pao za još jedno mjesto.
 
Kvartalni rezultati potvrdili su Toyotu na prvom mjestu sa 2,7 milijuna proizvedenih vozila, a na drugo mjesto probila se Renault Nissan alijansa koja osnažena Mitsubishijem sa 2,66 milijuna vozila diše za vrat čak i Toyoti. Treći je spomenuti VW sa 2,49 milijuna prodanih vozila, javlja Forbes. 
 

Pročitajte više