3 razloga zbog kojih se jednostavno morate opet zaljubiti u grah!

Foto: 123rf

ZBOG onih poznatih nuspojava graha baš i ne spada u omiljene namirnice ma gotovo nikoga. Grah je zdrav, znamo to svi, ali pretjerano napuhava, stvara plinove čudnovatog mirisa i zbog toga ga čak i ljudi na dijeti izbjegavaju. A ne bi smjeli. Posebno ne ljudi na dijeti i oni koji se žele hraniti zdravo i uravnoteženo. U pokušaju da to promijenimo donosimo vam priču o grahu i o tome zašto je grah zapravo pravi dragulj prirode. Ako ćete pratiti naputke i shvatiti ovu priču za ozbiljno tada ćete shvatiti i da postoji bezbroj načina s kojima grah neće biti toliko "plinovit", a sigurno će vam pružiti baš ono što od super hrane tražite. 

Naravno - vlakna 

Aposlutna prednost graha kao i svih ostalih grahorica je količina vlakana koja se u njima kriju. No vlakna iz graha imaju posebnu moć da superiorno potaknu metabolizam na rad, a usput vam daju zaista dugotrajan osjećaj sitosti. To je ujedno i jedan od glavnih zadataka dobrog obroka jer vas glad neće tjerati na prejedanje, a ono što je kod graha odlično jest do da ga zaista možete dodati u svašta. Možda mi Hrvati jesmo navikli na stari dobri čušpajz od graha, ali ta namirnica stvarno zaslužuje da je se vidi i osjeti i u svakojakim drugim kombinacijama. Ako baš ne volite njegov okus, dodajte ga po malo. Možete ga staviti čak i smoothie i sigurno ga nećete ni osjetiti. Možete ga dodati u juhe, zapeći s jajima, jesti s tjesteninom, ma čak i staviti na zdraviju varijantu pizze. 

I proteini 

Grah nije namijenjen samo veganima i vegetarijancima, kojima jako dobro dođe ta doza vlakana, ali i proteina, pa je zato stvarno dobra namirnica za sve. Mnogima je ustvari nepoznata činjenica da je baš grah odličan izvor proteina, ugljikohidrata niskog glikemijskog indeksa i vlakana, a na samo 20 grama graha vaš će organizam dobiti čak 6,8 grama proteina. Zvuči savršeno i za one koji rade na izgradnji mišića, ali i sve ostale koji od obroka traže dovoljno energije i sitosti kako ne bi već uskoro morali posezati za dodatnim kalorijama. A sam grah znajte nema ni puno masti - tek oko 0,6 grama na 20 grama graha - i da ne zaboravimo, grah je bogat i dodatnim nutrijentima - folatima, manganom, željezom, fosforom, bakrom i kalijem. A kombinacija u kojima si ga možete složiti zaista su brojne s obzirom da se sam okus graha dobro stapa i sa slanim, ali i sa slatkastim jelima, a možete ga jesti cijelog ili čak od njega napraviti i ukusan umak kao dodatak zdravom obroku. 

Niskokaloričan i visoko nutritivan 

Nije li svakome tko želi skinuti višak kilograma najbolji savjet da jedu niskokalorične i nutritivno bogate namirnice. Grah je i jedno i drugo, ali i treće. Možete li primjerice zamisliti ukusne, zdrave, čokoladne brownieje u kojima je skrivena i šaka zdravog graha? 

Vrijeme je da o grahu počnete misliti malo šire - iz jednog drugog kuta, kuta u kojem ćete pokazati da ste postali svjesni da je baš grah stvarno pravi dragulj iz prirode. 

 

Pročitajte više