Brzi i ukusni prijedlozi za zdrav doručak

Foto: Pinterest

NEKOLIKO je razloga zbog kojih je doručak najbitniji obrok u danu - on pokreće metabolizam i osigurava potrebnu energiju te dovoljnu količinu važnih nutrijenata. Časopis Women's Fitness dao je nekoliko prijedloga za izbor doručka ovisno o danu i obavezama koje su pred tobom.

Kad nemaš puno vremena

Jelo: Voćni smoothie ili banana srednje veličine


Razlog: Nekad nam obaveze ne ostavljaju dovoljno vremena za sjesti i u miru doručkovati, no uvijek možemo večer prije napraviti smoothie sa raznim voćem ili jednostavno pojesti bananu.
Voće će ti dati dovoljno energije za cijelo jutro, a možeš ga pojesti i na putu do posla ili fakulteta.



Za sagorijevanje masnoća


Jelo: Omlet od bjelanjaka sa povrćem sa roštilja

Razlog: Bjelanjci imaju malo kalorija i puno proteina, a iz povrća ćeš dobiti dovoljno vlakana, vitamina i minerala. Ova kombinacija ima nizak glikemijski indeks te će te brzo zastiti i nećeš imati potrebu za nepotrebnim unosom hrane do sljedećeg obroka. Za dodatno ubrzanje metabolizma, dodaj malo chilli papričica!



Za  jutro nakon izlaska


Jelo: Voćna salata  ili smoothie u koji ćeš staviti limun, cimet, špinat(ili bilo koje drugo zeleno lisnato povrće), raznobojno voće i par kapi mlijeka.

Razlog:
Voće je bogato antioksidansima, vitaminima i mineralima, te sadrži velike količine hranjivih vlakana koji reguliraju probavu i poboljšavaju zdravlje, dok zeleno lisnato povrće pomaže radu jetre.


Za bistriji mozak

Jelo: Kajgana, sardine ili grah na tostu od cjelovitih žitarica.

Razlog:  Ove namirnice imaju puno zdravih sastojaka kao što su cink, vitamin E, željezo i proteini, a oni su bitni za zdrav mozak te pospješuju memoriju i razmišljanje. Sardine sadrže i Omega-3 kiseline koje su dobre za inteligenciju i bolju funkciju mozga. Ovakav doručak idealan je izbor prije bitnog jutarnjeg sastanka ili razgovora za posao.



Za prije treninga

Jelo:  Zobene žitarice s voćem

Razlog:
Zobene žitarice stabiliziraju šećer u krvi, zasitne su i dat će ti dovoljno energije za cijeli dan. U njih dodaj svježe voće puno vitamina i minerala, i uvijek nakon jela pričekaj sat vremena prije nego počneš vježbati.

Pročitajte više