Najbolje namirnice za mršavljenje

Foto: Shutterstock

ZDRAVA i redovita prehrana vrlo je bitna za dobre rezultate u teretani, a određene će namirnice tijelu dati potrebne nutrijente i pomoći pri mršavljenju.
 
Isprobaj neke od sljedećih namirnica ako se želiš riješiti viška kilograma:
 
Celer - bogat vlaknima i mnogim mineralima, ovo hrskavo povrće je najbolje konzumirati sirovo - kako bi se usporilo otpuštanje nutrijenata od ostalih namirnica iz obroka. Ne sadrži masnoće.
 
Kvinoja - sjeme, a ne žitarica, sadrži kombinaciju proteina i složenih ugljikohidrata koji će te opskrbljivati energijom satima nakon obroka.
 
Avokado - ovo voće se dugo vremena smatralo namirnicom koju pojedinci koji su na dijeti ne bi trebali konzumirati.  Avokado je bogat proteinima, esencijalnim masnoćama i vitaminom E - koji pomaže kod smanjivanja strija i bora koje se pojavljuju zbog gubitka kilograma.
 
Zob - super-hrana za energiju, gubitak težine i usporavanje starenja. Zob ima manji udio glutena od pšenice koja često zna začepiti probavni sustav. Daje nam energiju koja se sporo otpušta te pomaže u smanjenju kolesterola.
 
Chia sjemenke - namirnica koja u zadnje vrijeme postaje sve popularnija. Nutrijentima bogate chia sjemenke dodaju vlakna, proteine i esencijalne masnoće raznim žitaricama, shakeovima i salatama. Dobre su za naglo podizanje energije ili odgađanje gladi na duže vrijeme – u tom slučaju ih je najbolje ostaviti da se namaču preko noći u vodi. Porcija od 28 grama zadovoljava pola preporučenih dnevnih potreba za vlaknima.
 
Zeleni čaj - istraživanje u časopisu "Journal of Medicinal Food", pokazalo je da pijenje zelenog čaja u kombinaciji s treninzima izdržljivosti pomaže kod smanjenja tjelesnih masnoća, opsega struka i nivoa triglicerida.

Pet stvari koje trebaš izbjegavati ako želiš izgubiti kilograme:
 
- Ne kuhaj više nego što ti je potrebno za jedan obrok, osim ako ne misliš iskoristiti protein (piletina ili losos) u salati sljedeći dan.
- Ne kupuj velika pakiranja kako troškovi bili manji – tako nikad nećeš smanjiti opseg struka!
- Ne uzimaj repete – drži se pravila jedne porcije.
- Ne konzumiraj alkohol na prazan želudac – alkoholna pića imaju visoki udio kalorija te će sabotirati tvoj program mršavljenja odmah na početku.
- Nemoj se ograničavati na nekoliko namirnica – tvoje tijelo će se tako brzo pobuniti te ćeš dobiti želju za nezdravom hranom.
 
Izvor: Building-body

Pročitajte više