Kvinoja: 10 dobrobiti ove supernamirnice!

Foto: Shutterstock

KVINOJA je usjev nalik žitaricama pa se prije svega uzgaja zbog jestivog sjemenja. To je zapravo pseudocerealija jer ne pripada familiji trava. Srodna je npr. cikli, špinatu i nekim vrstama korova.

Kvinoja se, kada govorimo o potrošnji, smatra jednom od najpopularnijih superhrana na svijetu, a u tu kategoriju ulazi zbog svoje fantastične nutritivne vrijednosti: bogata je proteinima, vlaknima i mineralima, a NE sadrži gluten!
 
Evo 10 razloga zbog kojih trebate kvinoju uvrstiti u svoj jelovnik:
 
1. Kvinoja je nutritivni dragulj
 
Kvinoju se smatra pseudožitaricom, a drevne Inke su je zvale "majkom svih žitarica" te su je držali svetom. U trgovinama možeš  pronaći tri vrste kvinoje: bijelu, crvenu i crnu.

2. Kvinoja sadrži snažne bioaktivne sastojke kvercetin i kaempferol
 
Nutritivna snaga hrane koju unosimo prelazi granice vitamina i minerala koje sadrži. Naime, hrana sadrži tisuće sastojaka u tragovima koji su iznimno zdravi za naš organizam. To uključuje molekule skupnog imena flavonoidi koji spadaju u antioksidante, a upravo se njih smatra zaslužnima za zaštitu od bolesti i slobodnih radikala.
 
Među flavonoidima s najsnažnijim pozitivnim učinkom na zdravlje nalaze se kvercetin i kaempferol koje nalazimo upravo u kvinoji. Dodatno, udio kvercetina u kvinoji je veći nego u brusnica koje se smatra najsnažnijim izvorom ovog antioksidansa. Ovi flavonoidi pomažu nam u borbi protiv upala i virusnih oboljenja, nastanka i razvoja karcinoma i znakova depresije.
 
3. Kvinoja je izrazito bogata vlaknima (znatno više od drugih žitarica)
 
Za razliku od drugih žitarica, kvinoja je pravi rudnik vlakana. Na 100 grama nekuhane kvinoje imate 10-16 grama vlakana (ovisi o tipu kvinoje).
 
Zdravstvene dobrobiti vlakana su snižavanje razine kolesterola u krvi, pomoć pri održavanju razine inzulina i smanjenje rizika od raka kolona i dojke. Vlakna također omogućuju bolju probavu i mogu prevenirati prejedanje jer utječu na smanjenje želje za hranom.
 
Uz hranu bogatu vlaknima morate unositi dovoljno tekućine jer ona upijaju vodu, bubre u crijevima te time povećavaju volumen stolice, pojačavaju peristaltiku crijeva i ubrzavaju njihovo pražnjenje - dakle sprječavaju zatvor.
 
4. Kvinoja ne sadrži gluten pa je pogodna za ljude intolerantne na gluten
 
Odabir kvinoje umjesto drugih namirnica bez glutena (poput kukuruza, riže ili krumpira) značajno će popraviti nutritivni unos zbog svih ranije navedenih dobrobiti koje ova namirnica sadrži.
 
5. Kvinoja ima visok udio proteina i aminokiselina
 
Poznato je, proteini su sazdani od aminokiselina koji su gradivni elementi naših mišića. Aminokiseline se dijele na neesencijalne i esencijalne. Esencijalne aminokiseline naš organizam ne može sam proizvesti i potrebno ih je unijeti hranom.
 
Kvinoja je jedna od rijetkih namirnica koju se može nazvati "kompletnim proteinom" što znači da sadržava sve esencijalne aminokiseline. S 8 grama proteina na 100g, kvinoja je odličan izvor proteina i za one na vegetarijanskoj ili veganskoj prehrani.
 
6. Kvinoja ima nizak glikemijski indeks

Glikemijski indeks je mjera koja nam pokazuje kojom brzinom i intenzitetom se povisuje razina glukoze u krvi nakon konzumiranja određene hrane. Hrana s visokim glikemijskim indeksom povećava osjećaj gladi i jedan je od uzročnika pretilosti, dijabetesa i srčanih oboljenja.
 
Kvinoja ima glikemijski indeks 53, što se smatra niskim za ovaj tip namirnice. No, imajte ipak na umu da je kvinoja bogata ugljikohidratima, pa nije mudro jesti je u većim količinama ako se na prehrani s niskim udjelom ugljikohidrata.
 
7. Kvinoja je bogata mineralima, posebno magnezijem
 
Uobičajena prehrana manjka mnogim mineralima, među kojima prednjače magnezij, kalij, cink i željezo (posebno važno za žene). Zanimljivo, kvinoja je bogata svim četirima navedenim mineralima, a posebno magnezijem.
 
Problem je što kvinoja sadrži i tzv. fitinsku kiselinu koja smanjuje apsorpciju ovih minerala. No, taj negativan učinak možeš umanjiti namakanjem i ispiranjem kvinoje prije kuhanja čime ćeš umanjiti udio fitinske kiseline te povećati iskoristivost minerala.
 
8. Kvinoja je dobra za metaboličko zdravlje
 
Postoje studije koje potvrđuju pozitivan utjecaj kvinoje na metaboličko zdravlje. Rezultati studija pokazuju da konzumacija kvinoje umjesto bezglutenskog kruha ili tjestenine značajno snižava šećer u krvi, inzulin i trigliceride. Dodatno, dodavanje kvinoje u prehranu bogatu fruktozom, gotovo potpuno dokida negativne učinke fruktoze.
 
9. Kvinoja je krcata antioksidansima
 
Kvinoja je bogata antioksidansima koji služe u borbi protiv slobodnih radikala. Upravo se slobodne radikale smatra odgovornima za nastanak velikog broja bolesti. Ako sjemenkama kvinoje omogućiš klijanje još ćeš više pojačati njihovu antioksidativnu vrijednost.
 
10. Kvinoja je brzo spremna za jelo!
 
Zadnje, ali nekima i najvažnije: kvinoja se vrlo jednostavno i brzo priprema za jelo. Također, može je se dodavati u druge namirnice jer nema intenzivan okus.
 
Izvor: Fit-team
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara