Omega-3: Nutrijent kojeg ne unosimo dovoljno!

Foto: Shutterstock
 
DIJETE s ograničenim unosom masti svoj su vrhunac doživjele devedesetih godina. U to se vrijeme mislilo kako su baš sve masnoće nezdrave, pa ih se zaobilazilo u širokom luku. S vremenom smo naučili raspoznati dobre od loših masti, pa je to znatno izmijenilo strukturu popularnih dijeta.
 
Jedno američko istraživanje pokazalo je kako se danas unos nezdravih masnoća smanjio za više od 30 posto (nezdrave masnoće nalaze se uglavnom u brzoj hrani), no otkrilo se i kako se još uvijek ne unosi dovoljno zdravih, omega-3 masnih kiselina. 
 
Kako bi to ispravili, preporučujemo ti što češće konzumiranje ovih triju namirnica koje su bogate ovom zdravom i neophodnom masnom kiselinom.
 
Riba
 
Tuna, losos i sardine prepune su Omega-3 masnim kiselinama. Pri odabiru ribe obrati pozornost na porijeklo i način obrade.

Mlijeko od sjemenki konoplje
 
Mlijeko od sjemenki konoplje naći ćeš u prodavaonicama zdrave hrane, dok u lokalnom supermarketu možeš naći sjemenke konoplje od kojih je onda jednostavno napraviti mlijeko. 

Kefir
 
Kefir možeš preliti preko salate i tako uživati u ukusnom, kremastom dresingu. Umjesto soli, salatu začini kuminom i korijanderom.
 

Pročitajte više