Preskakanje užeta: Odličan kardio trening za svakoga!

Foto: Shutterstock
 
U ŽELJI za fit formom svi rade kardio vježbe, no traka za trčanje i bicikl često postanu dosadni i monotoni. Kad se to dogodi - uzmi uže za preskakanje i nađi malo mjesta za vježbu! Ovaj jednostavan komad opreme vrlo je učinkovit pri sagorijevanju viška masnoća i pripremanju tijela za druge vježbe. Ne moraš prestati raditi ostale kardio treninge, no preporučujemo ti dodavanje barem nekoliko minuta preskakanja u svoju fitness rutinu.
 
Sagorijeva masnoće
 
Preskakanje užeta spada u kategoriju kardiovaskularnih vježbi. Ako vježbu izvodiš duže vremena, sagorjet ćeš jako puno kalorija. Pokrenut ćeš mišiće gornjeg i donjeg dijela tijela, a s vremenom i izgraditi mišićno tkivo. 
 
Poboljšava izvedbu
 
Uže je odličan alat za poboljšavanje izvedbe svih ostalih vježbi. Preskakanjem ćeš poboljšati brzinu, vještinu, rad nogu, koordinaciju, brzinu ruku, ritam i snagu. Ako baciš pogled na video zapise svih velikih boksača poput Sugar Ray Robinsona, Muhammada Alija, Mikea Tysona ili Floyda Mayweathera, primijetit ćeš da su izvrsni u preskakanju užeta. Olimpijac Usain Bolt prokrijumčario je uže na stadion (iz nekog razloga nije bilo dozvoljeno imati ga) kako bi se zagrijao za trku. 
 
Praktično je
 
Možeš ga uzeti bilo gdje, ne zauzima puno mjesta i nije teško. Također je i jeftinije od svih sprava za kardio vježbe, pa ćeš uštedjeti puno novaca, a dobiti jednak (ako ne i bolji) trening.
 
Nije dosadno
 
Kad savladaš osnovno preskakanje, možeš potražiti još puno zanimljivih načina i kombinacija skakanja. 
 
Kako izabrati uže?
 
Postoji puno vrsta užadi, no za početak je najbolje odabrati neko teže. Izbjegavaj jako tanku i laku užad, kao i onu pamučnu. Najbolje je kupiti uže od PVC materijala, koje će radi svog materijala, težine i debljine biti odlično kako za početnike, tako i za već iskusne skakače. 

Pročitajte više